Petrescu: Nu-i arătăm preşedintelui Băsescu bugetul pe 2015

Ministrul Finanţelor Ioana Petrescu a anunţat în această seară, la Realitatea TV, că nu-i va arăta proiectul bugetului pentru 2015 actualului preşedinte Traian Băsescu, ci viitorului şef al statului, care va ocupa abia în 22 decembrie Palatul Cotroceni, alegerile fiind organizate cu o lună mai devreme – nu se ştie de ce.

Ministrul Finanțelor a mai spus că în acest moment nu există un draft de buget pentru 2015 și se fac doar estimări despre cât se poate colecta anul viitor, care sunt cheltuielile, fără a se face alocări pe diferite bugete.

Despre faptul că Traian Băsescu a cerut în celebra întâlnire din iulie cu Petrescu şi Ponta să-i fie prezentat bugetul până în noiembrie, ministrul Finanţelor (care a spus, candid, că nu i-a arătat studiile pentru scăderea CAS pe motiv că nu sunt publice), Petrescu se eschivează:

“La acel moment, premierul Victor Ponta nu își anunțase candidatura la Președinție. Dacă domnia sa nu ar fi candidat, normal, ca orice prim-ministru, ar fi prezentat acest buget în noiembrie dar cum candidează și s-ar putea să fie un alt premier, s-a luat decizia să nu își însușească un buget care va trebui administrat de alt premier”, a spus Ioana Petrescu.

Ponta: Îl facem pe excedent

Ea este însă contrazisă chiar de premier, care a anunţat astăzi că după câştigarea alegerilor prezidenţiale se va ocupa de buget.

Victor Ponta are şi o variantă proprie pentru faptul că nu a întocmit până acum bugetul pe 2015: “Dacă-l făceam, îl făceam pe deficit. Acum avem excedent!”.

Ascunderea bugetului în plină campanie electorală nu poate însemna însă nimic bun iar proiectul de modificare a Codului fiscal – retras între timp din dezbatere publică – prevede deja majorări de taxe.

Noul Cod fiscal, la secret

Anul trecut, noul Cod fiscal – cu noile taxe impuse pentru anul acesta şi cu modificarea modului de calcul al accizelor – a fost aprobat în Guvern pe 14 noiembrie, înainte de adoptarea bugetului. În document erau prevăzute venituri suplimentare de 5 miliarde de lei.

Acum, numeroasele pomeni electorale şi cele 3 tranşe de suplimentări ale fondurilor alocate primarilor – în perioadă de recesiune – vor obliga unele majorări de taxe şi impozite, dacă nu chiar şi introducerea altora noi.

Calculul accizelor, o enigmă

Ioana Petrescu evită de mai bine de o lună să spună cum vor fi calculate accizele anul viitor. Banca Centrală Europeană a anunţat, la 1 octombrie, un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro.

Acest indicator folosit de Guvern până anul trecut la calcularea accizelor este acum cu 0,88% mai mic decât cel de la 1 octombrie 2014 – care nu a fost însă luat în calcul, pentru că era prea scăzut (4,4485 lei/euro).

Astfel, pentru anul acesta, acciza la carburanţi a fost calculată după o metodă nemaiîntâlnită: la cel mai mare curs de schimb din ultimii ani, cel anunţat de BCE la 1 octombrie 2012, s-a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei din 2013 (septembrie). Accizarea a ajuns la un curs nereal, de 4,73 lei/euro, cu 30 de bani mai mare decât cursul de anul trecut.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.