OMV Petrom, Rompetrol si MOL Romania au anuntat ca vor contesta in instanta amenzile primite de la Consiliul Concurentei, reprezentand 3% din cifra lor de afaceri in anul 2010. Reprezentantii celor 3 companii petroliere – din totalul celore 6 sanctionate – sustin ca decizia de a retrage de pe piata benzina Eco Premium a fost una individuala, de afaceri, nicidecum rezultatul unei practici concertate.
OMV Petrom a fost amendata de Consiliul Concurentei cu 503,8 milioane de lei, cea mai mare dintre sanctiuni, iar reprezentantii grupului considera ca acestea sunt nejustificate, astfel ca le vor contesta in justitie. Amenzile sunt de 366.530.965 lei pentru Petrom si de 137.288.031 pentru OMV Petrom Marketing.
La randul sau, Rompetrol Downstream a anuntat, marti, ca va contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei. Reprezentantii Rompetrol arata ca au luat act cu surprindere de decizia autoritatii de concurenta si catalogheaza ca nejustificate si nefondate concluziile raportului de investigatie.
De asemenea, ei spun ca decizia Consiliului Concurentei de sanctionare este, in egala masura, nelegala si neintemeiata. “Activitatile comerciale desfasurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate intotdeauna in stricta conformitate cu dispozitiile legale. Rompetrol nu a fost informata cu privire la existenta unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzina Premium E4 si nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun. Comportamentul pe piata al Rompetrol a fost intotdeauna unul independent si a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea acestui sortiment pana la 1 ianuarie 2009 si trecerea ulterioara la productia de carburanti care respecta normele Euro 5”, se spune intr-un comunicat al companiei.
Reprezentantii Rompetrol considera ca acuzatiile Consiliului sunt “cert nefundamentate si lipsite de suport”, se conchide in comunicat.
MOL Romania a fost amendata cu 80,2 milioane de lei (circa 18,5 milioane de euro). “MOL Romania va depune o cerere de suspendare a executiei deciziei mai sus mentionate si o va ataca la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de catre Consiliul Concurentei, in conformitate cu legislatia in vigoare”, se arata in comunicatul companiei.
Reprezentantii MOL mai arata ca societatea achizitiona in totalitate benzina ECO Premium de la producatorii locali sau de la distribuitori. Acestia precizeaza ca retragerea benzinei Eco Premium din portofoliul de carburanti al companiei a fost o decizie individuala de afaceri si nu rezultatul unui acord anticoncurential sau unei practici concertate.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU