Petrom a încheiat anul 2013 cu un profit net de 4,824 miliarde de lei (1,091 miliarde de euro), în creştere cu 22% faţă de 3,946 miliarde lei profit raportat la finele lui 2012 (în creştere cu 5% faţă de rezultatul net de 3,759 miliarde lei raportat la finele lui 2011), arată rezultatele preliminare consolidate ale grupului Petrom, publicate miercuri. Vânzările au scăzut cu 8%, în principal din cauza vânzărilor mai mici de ţitei şi produse petroliere, dar tot rămân la cote colosale: 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro). În anul 2012, grupul a consemnat vânzări record, de 26,258 miliarde lei.
Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) au fost aproximativ 5%, se arată în raportul financiar publicat de grupul Petrom.
Creştere economică, consum scăzut
“În 2013, România a înregistrat o creştere economică mai mare decât anticipat, însă consumul a rămas scăzut iar povara fiscală a continuat să crească. În pofida cererii scăzute din sectorul de gaze şi electricitate, a contracţiei marjelor de rafinare şi preţurilor la electricitate, Petrom a înregistrat o performanţă financiară solidă, datorită iniţiativelor de excelenţă operaţională şi de control strict al costurilor, precum şi datorită mediului favorabil al preţului la ţiţei. În activitatea operatională, am crescut cu succes producţia de hidrocarburi din România, compensând declinul natural, şi ne-am angajat în parteneriate ce vizează deblocarea potenţialului onshore. În Marea Neagră, am continuat activităţile de explorare prin finalizarea achiziţiei de seismică 3D şi am făcut pregătirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumătatea anului 2014”, a declarat, în raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român prin Ministerul Economiei deţine 20,63% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 18,99% şi alţi acţionari 9,35%.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU