Grupul Petrom a încheiat anul 2012 cu un profit net de 3,946 miliarde de lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5% faţă de rezultatul net de 3,759 miliarde lei raportat la finele lui 2011, potrivit rezultatelor preliminare consolidate ale grupului Petrom, publicate joi. Totodată, vânzările au urcat cu 16%, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici. Profitul net atribuibil acţionarilor OMV Petrom SA s-a cifrat la 3,953 miliarde de lei, în creştere cu 5% comparativ cu anul anterior. Profitul pe acţiune este de 0,0698 lei, faţă de 0,0663 în 2011.
Profitul operaţional calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a urcat, anul trecut, cu 15%, la 5,662 miliarde de lei, de la la 4,93 miliarde lei, în 2011
În trimestrul IV din 2012, profitul net al companiei petroliere s-a cifrat la 1,055 miliarde de lei, în creştere cu 26% comparativ cu profitul net consemnat în perioada similară a anului precedent, care s-a ridicat la valoarea de 838 milioane de lei. Profitul net atribuibil acţionarilor s-a cifrat la 1,056 miliarde de lei, faţă de 838 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
“După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţa operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţa operaţională. În activitatea operaţională, am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am urmărit oportunităţile de explorare, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi şi am realizat îmbunătăţiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.
Investiţiile Petrom au urcat anul trecut cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei în 2011.
“Am iniţiat, de asemenea, cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze”, a mai spus Mariana Gheorghe.
Vânzările consolidate au crescut cu 16% comparativ cu 2011, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, potrivit Petrom.
Vânzarile din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 82% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 14%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) aproximativ 4%.
“EBIT-ul grupului a atins valoarea de 5,662 miliarde lei, cu 15% mai mare decât în 2011, în principal datorită evoluţiei favorabile a preţurilor şi a diminuării elementelor speciale (2011 a fost afectat de amenda primită de la Consiliul Concurenţei) precum şi datorită scăderii cheltuielilor de explorare. EBIT CCA excluzând elementele speciale a crescut la 5,855 miliarde lei în 2012. EBIT CCA excluzând elementele speciale este recalculat după eliminarea efectului net al pierderilor din elemente speciale de 362 milioane lei şi a câştigurilor din deţinerea stocurilor, de 169 milioane lei”, se mai arată în raport.
Petrom a consemnat anul trecut pierderi financiare de 836 milioane lei (187,5 milioane euro), de 2,5 ori peste cele din precedentul exerciţiu financiar.
Evoluţia a fost determinată de “elementele speciale de natura cheltuielilor”, în suma de 209 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere pretinse în urma primirii rezultatelor preliminare ale controlului fiscal de fond pentru anii 2009 şi 2010, actualizarea creanţelor şi scăderea în 2012 a veniturilor din diferenţe de curs valutar aferente împrumuturilor în dolari acordate de Petrom filialelor din Kazahstan, cât şi de creşterea cheltuielilor cu dobânzile la împrumuturile bancare în euro, potrivit companiei.
Profitul din activitatea curentă a crescut cu 4,7%, la 4,826 miliarde lei (1,083 miliarde euro), iar impozitul pe profit a avansat la 880 milioane lei (197,5 milioane euro).
“Rata efectivă a impozitului pe profit a rămas la 18%, rezultatul anului 2012 fiind influenţat de cheltuielile stabilite în urma controlului fiscal de fond, în timp ce rezultatul anului trecut a cuprins o cheltuială substanţială nedeductibilă legată de amenda primită de la Consiliul Concurenţei”, menţionează Petrom.
Consiliul Concurenţei a sancţionat în ianuarie a anului trecut companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi care cumulează 880,5 milioane lei, reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor. Cea mai mare parte a amenzii, respectiv 503,8 milioane lei, a fost aplicată companiilor din grupul Petrom. Consiliul Concurenţei a constatat că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium.
În ultimul trimestru al anului trecut, Petrom a înregistrat un profit net de 1,055 miliarde lei, în creştere cu 26% faţă de câştigul din perioada similară din 2011, iar vânzările au urcat cu 11%, la 7,073 miliarde lei.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie. (M.S.)
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU