Piata Universitatii, a 11-a zi: Protest cu chipiu

In a 11-a zi de proteste in Piata Universitatii s-au strans maxim 300 de oameni, cu tot cu cei 20-30 de studenti de la fantana. Spre seara, unii au inceput sa se certe pe lozinci, fiind necesara interventia jandarmilor, dar nu s-au dat sanctiuni. Apoi, pe la ora 19.10, a venit un grup de tineri cu o pancarta pe care scria “Sa fie judecati Constantinescu, Ponta si Crin Antonescu”, dar s-au gasit sustinatori pentru Antonescu. Motivul: “Este alaturi de noi, iar sa arunci cu vorbe urate in el este inacceptabil”. S-au luat la harta, s-au imbrancit, pana cand o doamna de varsta respectabila a restabilit ordinea: “Nu vrem oameni politici in piata, e de-ajuns ca ne-au condus 20 de ani. Noi vrem liniste pana isi da demisia Basescu si cu guvernul lui!”. Vedeta serii a fost insa un ofiter al Armatei Romane, venit in uniforma militara de la Campina, pentru a protesta “in numele unui grup de ofiteri”.

Alexandru Gheorghe si-a facut aparitia in jurul orei 21.00, spunand ca este locotenent, are 27 de ani si este ofiter activ de 3 ani la UM 71 Campia Turzii, in structura de protectie a documentelor clasificate, pe o functie asimilata gradului de maior. Protestul lui este impotriva faptului ca “omul de bun simt, muncitor, e batjocorit in ultimul hal” si “deasupra lui s-au ridicat nulitatile absolute”.

Intrebat in piata ce are de spus despre Traian Basescu, tanarul a raspuns: “Nu am treaba cu dl. presedinte, inca este comandantul meu legal”.

El a precizat ca a venit cu trenul in Bucuresti si nu a dezertat din Armata. “Am incalcat un pic legea, in sensul ca aveam voie sa merg pana la Sibiu. Riscul de a merge de la Sibiu pana la Bucuresti mi-l asum”, a adaugat locotenentul. “Am vrut sa transmit mesajul romanilor ca inca mai exista ofiteri dispusi sa riste totul pentru tara, in conformitate cu juramantul depus. Sunt in continuare sefii mei directi, pana cand voi fi anuntat ca voi fi trecut in rezerva”, si-a argumentat el gestul.

Locotenentul a mai spus ca “nu am fost contactat de niciun superior pentru ca telefoanele, fiindu-mi ascultate, le-am dezactivat, le-am scos cartela, tot”. El a adaugat ca marti dimineata, la ora 8.00, o sa fie la unitatea militara din Campia Turzii, “la locul meu de munca”.

Intregul dialog s-a purtat in piata, la microfonul televiziunilor prezente, si in direct la Antena 3, care l-a contactat telefonic pe purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale, contraamiralul de flotila Tiberiu Fratila. Acesta a afirmat ca locotenentul Alexandru Gheorghe a incalcat prevederile legii privind statutul cadrelor militare si o serie de prevederi din reglementarile actuale.

Tiberiu Fratila a invocat un articol din Legea nr. 80/1995 a Statutului cadrelor militare, care prevede interdictiile si restrangerile exercitiului unor drepturi si libertati, respectiv “participarea la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau intruniri cu caracter politic ori sindical este interzisa, cu exceptia activitatilor la care se participa in misiune”.

Cu un Baconschi nu se face primavara

Mitingul s-a incheiat pasnic, in jurul orei 22.00, cu protestatarii pusi pe ganduri de tanarul in uniforma. Uitasera cu totul de revocarea din functie a ministrului de Externe, despre care, la aflarea vestii, au scris repede o pancarta: “Cu un Baconschi nu se face primavara!”.

Premierul Emil Boc a incercat, sa mai detensioneze furia pietei, spunand, de la tribuna Parlamentului, ca intelege “nemultumirea oamenilor care nu se pot incalzi cu cifre macroeconomice”, dar ca acestia “trebuie sa inteleaga ca masurile adoptate de Guvern erau necesare in contextul crizei economice”.

In tara, protestele au insumat circa 2.600 de persoane, potrivit purtatorului de cuvant de la Ministerul Administratiei si Internelor, Marius Militaru.

Marti va fi o zi grea, cu un miting in Piata Victoriei al cadrelor militare disponibilizate, si cu 2.000 de suporteri sportive care si-au anuntat prezenta la Universitate.

Magda SEVERIN  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.