Cum nici duminica nu s-a simtit vreo crestere semnificativa a numarului protestatarilor in Piata Universitatii, galeriile de fotbal au ascultat glasul multimii care scanda joi, la numai o zi de la a doua serie de violente, “Sa vina ultrasii!”, anuntand ca vor sosi din nou, marti, sa demonstraze. Intamplator sau nu, tot atunci va avea loc mitingul cadrelor militare disponibilizate si a pensionarilor de lux din Armata. 10.000 de participanti, promit organizatorii, dar nu se stie cum de vor aduce atata popor, din moment ce la Universitate abia reuşesc să se adune 500-600 de persoane – care duminica deja au inceput sa se certe pe mesaje. Nici chiar marele USL nu a reusit sa stranga la mitingul de la Arcul de Triumf dacat 7.000 de activisti, chiar daca a mobilizat toata tara.
Cateva sute de manifestanti s-au aflat si duminica in fata Teatrului National din Bucuresti, alte cateva zeci de tineri strangandu-se la fantana de la Arhitectura. La un moment dat, cei de langa “Caruta cu paiate” a lui Caragiale au inceput sa se certe pe sloganuri. A aparut unul nou: “Monarhia salveaza Romania”, imediat dupa o postare despre protest pe blogul principelui Radu Duda.
Cativa oameni din piata au inceput sa faca inscrieri intr-un nou partid – “Partidul Libertatii” – promitand ca viitoarea formatiune “va da salariul minim de 10 milioane de lei vechi si pensii mai mari”.
Au aparut si cateva oale cu ceai pentru oamenii inghetati, dar ferm hotarati sa respecte ce scria pe o pancarta: “Fie iarna, fie vara/Pana pleci, noi stam afara!”,
Mitingul de la TNB s-a incheiat la ora 22.00, iar tinerii de langa Arhitectura au mai stat vreo ora.
Galeriile de fotbal protesteaza de Unirea Mica
Asociatia Suporterilor Romani (ASR), infiintata saptamana trecuta, dupa inasprirea legislatiei privind violentele pe stadioane, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, cine sunt membrii ei, ce doresc si ce vor face. In primul rand, vor demonsta marti, cu ocazia Unirii Mici – si au dat asigurari ca va fi “un protest pasnic”. Desigur, obtinerea unei autorizatii din partea Primariei – care presupune asumarea unor responsabilitati de catre organizatori – este exclusa.
Dar impotriva cui protesteaza suporterii “pasnic”? Impotriva Legii 10/2010, publicata in Monitorul Oficial din 11 ianuarie, care modifica Legea 4/2008 privind prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive.
Si ce nu le convine? Inasprirea pedepselor, riscand chiar inchisoarea, daca cei cu interdictie patrund sau incearca sa patrunda “prin orice mijloace” pe stadion, daca intra pe terenul de joc ori introduc materiale pirotehnice sau arme albe la competitiile sportive.
Astfel, la Art 32^1, se prevede ca patrunderea sau incercarea de patrundere pe suprafata de joc constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 1 an si interzicerea accesului la competitiile sportive pe o perioada de la 1 la 2 ani. Daca este insotita sau urmata de acte de agresiune sau violenta fizica, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 2 ani si interzicerea accesului la competitiile sportive pe o perioada de la 2 la 4 ani.
5 ani de inchisoare pentru o torta
Articolul 35 din veche lege a fost modificat astfel incat confectionarea, detinerea, incercarea de a introduce, introducerea, folosirea sau orice alta operatiune fara drept cu produse incendiare, materii explozive, inclusiv articole pirotehnice, indiferent de categorie, in incinta arenei sportive, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani.
In plus, fata de invinuit se dispune masura interzicerii accesului la competitiile sau jocurile sportive pe o perioada de la 1 la 3 ani.
Sunt numai cateva exemple din noua legislatie privind stoparea violentelor pe stadioane, pe care insa o contesta toti membrii galeriilor de fotbal.
2.000 in Piata Universitatii
“Marti e Ziua Unirii Mici si suporterii din intreaga tara si-au anuntat prezenta in Bucuresti. Va fi un protest pasnic prin scandari si mesaje. Cerem expres celor care vor veni sa asculte de cei care ii coordoneaza si sa nu se preteze la actiuni violente. Vom purta insemne distinctive si speram sa fie prezenti vreo 2.000 de fani din toata tara”, a precizat Andrei Florin, membru al ASR, dar si al Peluzei Catalin Haldan (galeria Dinamo).
El a spus ca acuzele formulate de Jandarmerie la adresa lor sunt “nejustificate”. “Prin aceasta actiune dovedim ca membrii unor galerii rivale pot sta la aceeasi masa. Am decis sa ne unim fortele si mesajul nostru sa se auda clar, fara violenta. Prin aceasta asociatie urmarim sa trezim spiritul civic al tinerilor, care prefera sa taca atunci cand situatia nu o cere”, a mai spus Andrei Florin.
Un inceput “pasnic”: “Jandarmeria este continuatoarea Securitatii”
“Jandarmeria este continuatoarea Securitatii si se foloseste de metodele de dinainte de 1989. Violentele de care au vorbit acestia sunt inventate. Joi am fost 1.000 de ultrasi in Piata Universitatii. Ganditi-va ce ar fi insemnat daca era un sambure de adevar in tot ce au spus ei. Sloganul nostru este «daca noi vom tacea, pietrele vor canta». Revendicarile noastre sunt sa fim ascultati, auziti, pastrarea intacta a patrimoniului, investitii in sanatate”, a mai spus Andrei Florin.
Reamintim ca, joi seara, in Piata Universitatii, ultrasii si-au dat din nou in petec, atacand jandarmii. Pe modelul liderilor USL care nu si-au asumat vreo responsabilitate pentru faptul ca protestatarii adisi de ei la Arcul de Triumf s-au deplasat apoi in mars ilegal pana la Universitate, liderii galeriilor de fotbal au negat ca membrii lor ar fi fost cei agresivi, argumentand ca au plecat cu totii din piata, cu o ora inainte de inceperea violentelor.
Toata lumea a vazut insa ca din grupul lor au mai ramas circa 200 de ultrasi (din care cam jumatate au atacat jandarmii), asa cum de la Arcul de Triumf au venit aproximativ 1.500 de activisti USL, imediat dupa incheierea mitingului autorizat.
Cine sunt ultrasii? La inceput a fost “Armata Ultra’”
Dar cine sunt ultrasii? Termenul provine de la “Armata Ultra’”, o “pasnica” autodenumire a suporterilor echipei Steaua, din anul 1996, scindata ulterior in mai multe grupari, pe cartiere bucurestene. Una dintre ele a renuntat la termenul “Armata”, din motive lesne de inteles, si a ramas cu denumirea simpla “Ultras”.
Termenul a devenit generic pentru toti cei violenti din galeriile de fotbal, indiferent ca sunt de la Steaua, de la Dinamo, de la Rapid, de la Petrolul etc.. Telul lor este sa se bata cu adversarii, sa vandalizeze mijloace de transport in comun si, desigur, sa atace jandarmii, asa cum s-a putut vedea si duminica trecuta la Universitate.
Desi nu exista termen de comparatie, ar trebui sa nu uitam niciodata ca galeria echipei de fotbal Steaua Rosie (Crvena Zvezda) Beograd, formata din periculosii “Delije” (Eroii), a devenit in anii 1990, condusa de Arkan, nucleul grupului paramilitar “Tigrii”, care a comis pana in 1996 crime de razboi impotriva civililor din fosta Iugoslavia.
Mitingul cadrelor militare disponibilizate
Tot marti, intamplator sau nu, fostii membri ai unei alte armate protesteaza – dar cu autorizatie de la Primaria Capitalei. Este vorba despre Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, care organizeaza un miting si un mars de protest intre orele 9.30 – 17.00. Mitingul va avea loc in Piata Victoriei, pana la ora 14.30.
Intre orele 14.30 – 15.30, se va pleca in mars pe traseul Piata Victoriei – B-dul Aviatorilor, pana la Piata Charles de Gaulle – Calea Dorobanti, pana la sediul TVR, unde manifestantii se vor grupa pe str. Emil Pangratti si trotuarul din fata TVR. Aici vor continua protestul pana la 16.30. Deplasarea se va face pe banda 1 de circulatie si trotuar.
Potrivit autorizatiei emise de Primaria Capitalei, intre orele 16.30 si 17.00 se va face defluirea individuala a participantilor din Bucuresti si imbarcarea participantilor din provincie in mijloacele de transport aflate pe B-dul Aviatorilor, intre statuia Aviatorilor si Charles de Gaulle. Sunt asteptate la actiune circa 10.000 persoane.
Magda SEVERIN