Grosul protestatarilor pare sa-si fi luat vacanta, doar 200-300 adunandu-se si sambata in Piata Universitatii din Bucuresti, mai mult pentru a bifa a 9-a zi de miting. O parte dintre ei sunt revolutionari care isi cer inapoi indemnizatiile taiate de anul acesta. Cand au inceput sa vina primii 20-30 de oameni pe platoul din fata Teatrului National ningea cu spor. Erau “inarmati” cu umbrele impotriva fulgilor mari. Dar temperatura relativ ridicata (6-7 grade Celsius) a facut ca zapada sa nu se prinda. De pe la ora 18.00 ninsoarea s-a oprit definitiv, fara a duce insa la sporirea manifestantilor. O ora mai tarziu se dadeau bonuri de ordine “sa se stie cati suntem”. Cererile lor – ce reclama “dictatura Puterii” desi se afla acolo fara sa ceara autorizatie, pentru ca li s-ar fi dat – s-au centrat pe doleantele Opozitiei: “Basescu si Guvernul sa plece!”.
Protestul a durat pana la ora 22.00, astfel ca jandarmii au rasuflat usurati. Singurul incident – daca se poate numi asa – a aparut in jurul orei 16.00, cand 12 membri ai Noii Drepte au incercat sa ia cuvantul la microfon, dar lumea i-a izgonit rapid din piata. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, ei au fost escortati de fortele de ordine pana in afara manifestatiei, fara a-i sanctiona.
Cam tot pe atunci, la Palatul Parlamentului, Dan Diaconescu facea apel de la tribuna Congresului Partidului Poporului “sa iasa oamenii la proteste, pentru o revolutie de catifea, pana ce dictatorul va pleca”. N-a avut succes.
Studentii nu s-au mai inghesuit nici ei ca in alte seri. Jandarmeria a anuntat la ora 18.00 ca in ambele grupuri – platoul din fata Teatrului National si fantana de langa Arhitectura – sunt 350 de persoane. Pe la ora 19.00, demonstrantii primeau de zor numere de ordine, sa se stie cati s-au prezentat la protest. Din acel moment, numarul manifestantilor a scazut constant, astfel ca la ora 22.30 se mai aflau in piata doar echipele tehnice de la televiziuni, care isi strangeau echipamentele de transmisie.
Proteste au fost sambata si in alte 12 orase: Timisoara, Sibiu, Resita, Slatina, Caransebes, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Brasov, Alexandria, Suceava, Targu Jiu. Ministerul de Interne a estimat numarul lor total la 2.000, cei mai multi fiind la Craiova.
Magda SEVERIN