Pinalti, sub control judiciar

Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ numit şi „Pinalti”, este urmărit penal de procurorii Direcţei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru că a obţinut foloase necuvenite şi a efectuat de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Pe scurt, prin propria firmă administrată de interpuşi, a rulat bani publici şi, evident, şi-a umplut buzunarele.

UPDATE ora 21.40: DNA precizează că asupra primarului a fost luată măsura controlului judiciar. Redăm integral comunicatul remis în această seară:

“În continuarea comunicatului nr. 676/VIII/3 din data de 28.05.2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie – au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpatul GHEORGHE ȘTEFAN, primar al municipiului Piatra-Neamț, cu funcție de conducere într-un partid politic, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit infracțiunile de:

– efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite;

– folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul GHEORGHE ȘTEFAN trebuie să respecte următoarele obligații: 

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; 
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; 
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; 
e) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; 
f) să nu ia legătura cu anumite persoane menționate în ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar; 

Inculpatului ŞTEFAN GHEORGHE i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”.

„Începând cu anul 2009, Gheorghe Ştefan a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori”, precizează DNA.

SC Strong Montaj SA a încheiat şi a executat contracte de lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, arată procurorii, firma controlată din umbră de „Pinalti” a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor.

Mai mult, sumele de bani câştigate fraudulos provin de la bugetul de stat. Este vorba despre fonduri publice pentru lucrări de alimentare cu apă în comunele Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti.

Omul primarului, consilier personal al şefului CJ Neamţ

Pentru a controla modul de repartizare a banilor de către Guvern în scopul executării acestor lucrări, Gheorghe Ştefan a susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

În afara atribuţiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ştefan, au descoperit anchetatorii.

„Este de precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997 era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale. Propunerea de finanţare se trimitea la MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă, insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către Consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata”, explică procurorii în comunicat.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.