Cei peste 1.000 de disponibilizaţi de la Oltchim vor primi venituri de completare stabilite de Ministerul Finanţelor într-un plafon de 7 milioane lei, astfel: cei cu o vechime de până la 10 ani vor primi plăţile compensatorii timp de 1 an, iar cei cu vechime de 25 de ani, timp de 2 ani. Anunţul a fost făcut joi, de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă, iar suma de 7 milioane de lei a fost aprobată miercuri, în şedinţa Guvernului. Totodată, demnitarul a anunţat că la minister au fost primite 10 scrisori de intenţie pentru Oltchim, o nouă încercare de privatizare fiind programată pentru luna iulie.
„Le-am promis (n.r. angajaţilor) că vom solicita administratorului judiciar să nu procedeze la disponibilizare până nu avem garanţia legală că persoanele vor beneficia de drepturile ce decurg din reînnoirea OUG 116 şi de adoptarea unei Hotărâri de Guvern specială pentru Oltchim. Nu ştim exact care sunt drepturile persoanelor ce vor fi acoperite prin această HG. Potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă, drepturile sunt corelate cu vechimea în muncă. Persoanele angajate cu o vechime de până la 10 ani vor primi venituri de completare pe un an, iar cele cu perioada de vechime mai lungă, de 25 de ani, vor primi pe doi ani. Venitul de completare este diferenţa câştigului mediu net pe economie şi şomaj”, a precizat ministrul Economiei.
El a adăugat că angajaţii vor efectua cursuri de reintegrare în piaţa muncii. „Am discutat cu ministrul Eugen Teodorovici (ministrul Fondurilor Europene – n.r.) şi cu ministrul Mariana Câmpeanu (ministrul Muncii – n.r.) pentru cursuri de reintegrare a celor disponibilizaţi. Pentru orice alte drepturi din contractul de muncă vor exista discuţii separate la masa credală”, a mai spus Varujan Vosganian.
El anunţa, în 18 aprilie, că angajaţii disponibilizaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea vor avea un venit lunar de aproximativ 1.800 lei – 2.000 lei, timp de doi ani, din şomaj şi plăţi compensatorii.
La începutul lunii aprilie, liderul sindical de la Olchim Râmnicu Vâlcea, inginerul Mihai Diculoiu, a declarat că pe listele de disponibilizări de la combinat sunt 1.020 de salariaţi din totalul de 3.353.
Combinatul, aflat din ianuarie în insolvenţă după privatizarea ratată din septembrie anul trecut, funcţionează în prezent la 27% din capacitate, iar autorităţile vor încerca o nouă privatizare în iulie.
Vosganian a mai afirmat, joi, că Ministerul Economiei a primit deja pentru Oltchim 10 scrisori de intenţie de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, dar nu poate să le facă public numele.
“Eu nu vă pot da acum numele acestora, numele celor care au vizitat Oltchim devin publice. De ce nu le pot face eu publice numele? Pentru că pentru a intra în circuitul public trebuie să semneze un act de confidenţialitate, pentru că orice firmă care doreşte să fie implicată activ trebuie să semneze un document că informaţiile pe care le primeşte nu le va face publice şi atunci vizitând Oltchim evident că devin de notorietate aceste firme în ceea ce priveşte interesul lor”, a spus Vosganian în conferinţa de presă.
Magda SEVERIN