Poliţia turcă a evacuat în forţă, sâmbătă seara, miile de manifestanţi care ocupau Piaţa Taksim şi parcul Gezi din Istanbul, la două ore după un alt ultimatum dat de premierul turc Recep Tayyip Erdogan, care îi somase încă de joi pe protestatari să părăsească acest loc, relatează AFP. Amintim că Ministerul român al Afacerilor Externe a emis, vineri, o avertizare de călătorie pentru românii care călătoresc în Turcia.
Premierul Erdogan, acuzat de autoritarism şi că vrea să “islamizeze” Turcia laică, i-a somat pe manifestanţi să evacueze zona până duminică, altfel va ordona Poliţiei să intervină.
“Avem o reuniune publică mâine la Istanbul. Spun clar: dacă piaţa Taksim nu va fi evacuată, forţele de securitate ale acestei ţări vor începe să o evacueze”, a declarat Erdogan în faţa câtorva mii de susţinători, reuniţi de partidul său la periferia Ankarei.
“Nimeni nu poate să ne intimideze (…) nu acceptăm ordine de la nimeni cu excepţia lui Dumnezeu”, a adăugat el.
Forţele de ordine nu au mai aşteptat până duminică, primind ordin de la Erdogan să atace, contrar promisiunilor lui că nu va mai folosi forţa. După ce au evacuat Piaţa Taksim, scutierii au pătruns în parc, bastionul manifestanţilor antiguvernamentali din ultimele 2 săptămâni de proteste din Turcia, şi i-au scos de acolo pe toţi protestatarii, operând şi mai multe arestări.
După o serie de somaţii rămase fără rezultat, forţele de ordine au intervenit în forţă, făcând uz de tunuri de apă şi de grenade lacrimogene, reuşind să-i disperseze rapid pe demonstranţi din piaţa devenită emblematică pentru protestele care au izbucnit în urmă cu două săptămâni în Turcia.
Ulterior, buldozere aduse de autorităţi au dărâmat baricadele ridicate de protestatari.
Peste 14.000 de manifestanţi, la Ankara
Cu puţin înainte de miezul nopţii, peste 10.000 de manifestanţi erau reuniţi în jurul unui parc din Ankara, situat în districtul Kavaklidere, în centrul oraşului, în timp ce alţi 4.000 de protestatari se aflau în apropiere, lângă ambasada Statelor Unite. Toţi protestează împotriva Guvernului.
Scutierii, cu vehicule blindate, sunt prezenţi în număr mare în aceste două zone, dar nicio confruntare nu a avut loc în cursul serii.
Duminică urmează un nou miting de susţinere convocat de Erdogan, pentru a arăta opiniei publice că partidul său se bucură în continuare de încrederea populaţiei.
Ocupanţii parcului Gezi din Istanbul, de unde a pornit mişcarea de contestare populară fără precedent în Turcia din 2002, au anunţat că vor continua şi ei protestul.
Amintim că în 17 zile de protest au murit 4 persoane – 3 manifestanţi şi un poliţist – şi au fost răniţi peste 7.500 de protestatari, dintre care 50 grav. Au fost operate mai multe arestări, dar nu se ştie exact numărul lor, iar manifestanţii cer eliberarea lor.
Guvernul turc anchetează medicii care au îngrijit protestatari
Uniunea medicilor din Turcia (TTB) a anunţat că Guvernul a lansat anchete împotriva medicilor care au tratat manifestanţi răniţi. “Inspectorul şef al Ministerului Sănătăţii, Iyzzet Tasçi, a declarat, într-un mesaj adresat, la 13 iunie, Camerei Medicilor din Istanbul, că a lansat o anchetă asupra infirmeriilor improvizate, care au tratat membrii mişcării de rezistenţă” la Istanbul, a afirmat Osman Öztürk, din partea TTB, în timpul unei conferinţe de presă.
“Aceştia ne cer să le transmitem cu promptitudine lista cu numele celor care au lucrat în aceste infirmerii, dar şi a pacienţilor care au fost trataţi”, a adăugat medicul.
“Confraţii care au lucrat zi şi noapte fără să aibă teama grenadelor lacrimogene sau tunurilor de apă, pentru a trata manifestanţii, ne onorează”, a declarat Öztürk, asigurând că organizaţia sa “nu va da numele niciunui pacient sau confrate, către minister”.
Sute de medici, infirmieri, farmacişti şi studenţi la medicină au acordat primul ajutor persoanelor afectate de gazele lacrimogene, de la debutul mişcării de protest care a fost violent reprimată de poliţie. (M.S.)