Ponta a trimis Curții Constituționale alte cifre decât i s-au cerut despre referendum

Premierul Victor Ponta a trimis, luni, Curții Constituționale a României (CCR), cu totul alte cifre decât cele cerute de instanța constituțională în ultima adresă, cât se poate de clar: Guvernul să transmită numărul cetățenilor din listele electorale permanente actualizate până la data de 10 iulie 2012, conform dispozițiilor art. 17 alin. 2 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Ponta a plusat, astfel, cu date colectate de MAI şi MAE la două săptămâni după referendum. Potrivit acestora, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, alți 512.379 de români au actele de identitate expirate iar 3.052.397 sunt în străinătate, din care nu se ştie exact numărul minorilor. Decizia finală aparține, desigur, Curții – asta dacă nu cumva o să cadă în plasa noii manevre a tandemului Ponta-Antonescu de amânare a verdictului anunţat pentru marți, 21 august, privind validarea sau invalidarea referendumului.

Curtea Constituțională a decis, săptămâna trecută, să ceară Guvernului numărul românilor cu drept de vot înscriși pe listele electorale permanente până la data de 29 iulie, data referendumului.

„Listele electorale permanente sunt, potrivit art. 2 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 370/2004, “listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv”, preciza CCR.

Cu totul altceva a transmis însă luni, în adresa către Curtea Constituională, Victor Ponta, care se face că nu înțelege românește și a anunțat, într-o conferință de presă, cifrele colectate de Ministerul de Interne și de Ministerul de Externe în luna august, la două săptămâni după încheierea referendumului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu.

”Curtea Constituţională a solicitat îndeplinirea anumitor proceduri. În data de 1 august 2012, MAI a trimis datele persoanele înscrise în listele electorale permanente: 34.654 de persoane urmează să fie radiate din lsitele electorale, 512.379 de persoane aveau în ziua votului actele de identitate expirate. Totalul românilor cu drept legal de şedere în străinătate sunt 3.052.397 de persoane. 1.101.809 de români care stau în străinătate legal au peste 18 ani. Având în vedere aceste date, am transmis respectivele date şi anexele Curţii Constituţionale, urmând ca decizia să fie luată mâine de CCR”, aprecizat Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.