Constrans de Bruxelles si Washington, Ponta se da pe brazda: el a declarat miercuri, dupa intalnirea cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca “Guvernul a luat nota si va respecta toate deciziile CCR si Guvernul va organiza referendumul in mod obiectiv si legal, luand in calcul decizia CCR ca referendumul va fi considerat valid daca jumatate din populatia Romaniei isi va exprima votul pe 29 iulie”. Este pentru prima data cand Ponta spune acest lucru, pana acum el evitand sa rosteasca pe sleau ce afirma de doua zile cei din USL, ministrul delegat al Administratiei, Paul-Victor Dobre – cel care organizeaza referendumul -, dar si Crin Antonescu, marti seara: ca OUG 41/2012 este in vigoare si isi produce efectele, pana ce decizia CCR pe Legea 3/2000 va trece prin Parlement. “Am vazut ca Romania e guvernata de ordonante de urgenta”, l-a atentionat Martin Schulz, dar se pare ca, totusi, s-a lasat pacalit de arhitectura alambicata a lui Ponta in legatura cu punerea in aplicare a deciziei CCR.
Astfel, Victor Ponta o tot da inainte ca Parlamentul trebuie sa schimbe legea, cand, de fapt, el are la indemana solutia cea mai simpla – dar pe care nu vrea sa o aplice: sa abroge Ordonanta 41/2012 printr-o alta ordonanta.
El sustine insa ca nu poate face acest lucru pentru ca “e vacanta parlamentara”!. Comentariile sunt de prisos.
“Guvernul nu poate schimba legea, ci doar Parlamentul, si de aceea am trimis o scrisoare presedintilor camerelor sa-i cheme pe parlamentari din vacanta si sa armonizeze legea in raport cu pozitia CCR. In opinia mea, referendumul trebuie sa respecte decizia CCR”, a spus Ponta.
El a precizat ca i-a oferit “garantii” lui Martin Schultz, care l-a intrebat ce se va intampla daca Parlamentul nu va decide pana la data referendului.
“L-am asigurat pe dl Schultz ca o rezultatele referendumului trebuie confirmate de CCR, iar CCR, pe 30, dupa referendum, va confirma rezultatele daca 50% din populatia Romaniei, daca 9 milioane de oameni se prezinta la vot”, a explicat el.
Ponta s-a declarat “foarte optimist ca romanii vor iesi la vot, iar rezultatul va rezolva o data pentru totdeauna lupta politica din Romania”.
Prim-ministrul roman a mai spus si ca Executivul de la Bucuresti este pregatit sa adopte orice masuri necesare pentru a recastiga increderea in functionarea democratiei, a Constitutiei si a institutiilor din Romania.
Martin Schulz nu s-a aratat insa prea optimist: “Discutia noastra poate ca nu a fost cea mai prietenoasa, am avut intalniri si mai prietenoase decat cea de astazi. (…) Nu am tacut nici acum doi ani, trei ani, cand presedintele Basescu l-a ales premier pe dl Boc in locul dl Iohannis, iar acum am avut aceeasi atitudine fata de premierul Ponta, cand am vazut ca Romania e guvernata de ordonante de urgenta”, a explicat Martin Schulz.
Presedintele Parlamentului European a punctat ca a fost sunat de Jose Manuel Barroso in urma cu cateva zile, pentru a-l anunta ca intentioneaza sa verifice procedurile din Romania respecta standardele si regulile europene.
“I-am spus: asta este datoria dvs. si va sustin. Acesta este felul in care Comisia ar trebui sa reactioneze”, a precizat Martin Schulz. (M.S.)