Premierul Ponta sustine ca afirmatia din 24 iulie a ministrului de Interne, Ioan Rus, privind numarul total al cetatenilor cu drept de vot, care ar fi de 18,2 milioane persoane, nu a fost adevarata. El a promis ca, dupa ce va rezolva cererea Curtii Constiturionale a Romaniei (CCR), va stabili cine sunt responsabilii. La randul sau, Rus invoca faptul ca datele privind listele de alegatori le-a primit de la primari si ca nu neaga cifra anuntata initial. Emil Boc a criticat modalitatea de organizare a unui minireferecensamant, asa cum a cerut Rus, insa a spus ca asteapta precizarile Guvernului in actele normative pe care le va adopta. Amintim ca decizia privind invalidarea sau validarea referendumului de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu a fost amanata de CCR pentru 31 august.
”S-a dovedit ca afirmatia nu a fost adevarata”, a spus Ponta, la Realitatea TV, intrebat despre declaratia din 24 iulie a ministrului de Interne.
Intrebat in continuare daca vor ”cadea capete”, premierul a precizat ca doreste ca mai intai sa rezolve solicitarea primita din partea Curtii Constitutionale si abia apoi sa vada cine este responsabil.
El a mai aratat ca ministrii Ioan Rus si Victor Paul Dobre au semnat adresa de trimitere a datelor pentru numarul de CNP-uri, existenta la serviciul de evidenta a persoanei la nivel centralizat, dar ca judecatorii Curtii au cerut date reale privind listele electorale permanente.
Rus: “Listele au fost actualizate de primari inainte de 29 iulie”
Ministrul Ioan Rus, a declarat vineri, intr-un interviu la RFI, ca listele electorale au fost actualizate de primarii inainte de referendumul din 29 iulie. “Inainte de referendum s-a facut actualizarea cu primarii, listele acestea actualizate au fost utilizate la referendum. Dupa aceea, au aparut o serie de contestatii si o serie de discutii la televiziuni, la radiouri, in spatiul public. Ca sa eliminam toate aceste potentiale suspiciuni, facem si acest lucru, la dorinta CCR”, a spus el referindu-se la verificarea si actualizarea listelor.
Rus a precizat ca nu a negat niciodata cifrele trimise la Curtea Constitutionala de institutia pe care o conduce, in urma solicitarii CC. “Nu, nu am negat niciodata! Ministerul a trimis datele cu care am operat la referendum si in legatura cu intrebarea daca acele liste sunt suta la suta valide, nu exista nici un mort sau vreunul care nu are drepturi, asta chiar nu putem confirma, pentru ca poate sa existe cineva, poate sa existe, dar am evocat doar posibilitatea de a exista si o astfel de situatie, care chiar poate exista”, a explicat demnitarul.
El sustine ca listele electorale vor fi acum actualizate printr-un “minirecensamant”. „Vor fi vizite foarte scurte, de 3 secunde”, a adaugat Rus.
Boc: “E extrem de neclar cum se va organiza acest minirecensamant”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, considera insa ca demersul de actualizare a listelor electorale prin organizarea unui minirecensamant este “insuficient pregatit si are foarte multe carente”, fiind neclar modul in care acesta se va desfasura.
El a facut aceste declaratii, vineri, la Prefectura Cluj, la finalul videoconferintei premierului Victor Ponta cu prefectii, precizand ca nu vede utilitatea si modalitatea practica de realizare a unui asemenea demers.
Boc a aratat ca, in calitate de primar, va astepta actele normative elaborate de Guvern pentru a vedea dupa aceea ce se poate face.
“Solutia cea mai buna este de a corela datele din diverse baze de date de la nivelul Guvernului – Serviciul de pasapoarte, Directia de Evidenta a Persoanei – cu primariile, sa se faca toate corecturile necesare, iar acest lucru ar reprezenta singura solutie viabila. In rest, orice alt demers are, poate, alt scop decat acela de a avea o situatie legala si corecta in Romania. Ar trebui ca, pentru a elimina din bazele de date acele persoane care au avut cetatenie romana si au renuntat la ea si se afla pe listele electorale permanente, sa fie comunicate primariilor. Noi suntem cu baza de date la zi, nu avem lucruri noi”, a subliniat primarul Clujului.
Subprefectul Mihnea Iuoras a declarat, la randul sau, ca autoritatile judetene vor confrunta listele electorale cu cele de la recensamantul din 2011 pentru a se vedea daca exista diferente.
“Vom incerca chiar sa organizam un minirecensamant, adica, acolo unde avem suspiciuni, vom incerca sa trimitem oameni pe teren sa vedem daca acele persoane mai exista si nu au plecat din tara. Este o operatiune laborioasa, care dureaza foarte mult timp, si trebuie facut totul in trei saptamani. Vom face in asa fel ca listele pe care le vom pune la dispozitie sa fie cat mai aproape de realitate”, a spus Iuoras.
Magda SEVERIN