UPDATE! Ponta: Avem colectați în plus 3 – 3,5 miliarde lei, mâine aprobăm în Guvern reducerea TVA de la 1 iunie

Premierul Victor Ponta a anunțat astăzi că datele din primul trimestru indică o colectare peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat, de 3 – 3,5 miliarde lei în plus faţă de programul de încasări, astfel că în ședința de mâine a Guvernului va fi decisă fie reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, fie TVA la 9% pentru produsele alimentare de bază, începând cu 1 iunie.

Surse guvernamentale spun că va fi aprobată diminuarea cotei standard de TVA. Ponta susținea la aprobarea proiectului de lege privind noul Cod Fical că Guvernul Boc a făcut o crimă prin majorarea de la 19% la 24% a cotei unice de TVA. Nu a explicat însă nici de ce a lăsat acest lucru nereparat timp de 3 ani, nici de ce reduce TVA la 20% în loc de 19%.

UPDATE 7 aprilie: Guvernul a decis prin OUG scăderea TVA la alimente, nu cota unică.

Cât despre colectările mai mari, până și el se ferește să spună că ar proveni din reducerea evaziunii fiscale, când taxa pe stâlp și acciza suplimentară la carburanți aduc circa 2,5 miliarde de lei în plus pe an iar majorarea celorlalte impozite și taxe completează diferența pentru excedentul bugetar realizat în lipsa oricărei investiții.

“După primul trimestru avem o colectare mult peste aşteptări a veniturilor la bugetul de stat, cam în jur de 3 – 3,5 miliarde lei în plus faţă de ceea ce era prevăzut ca program, şi cheltuieli mai mici, iar această situaţie după primul trimestru ne permite să mergem mai departe cu ideea de a avea o relaxare fiscală legată de TVA chiar înainte de intrarea în vigoare a Codului Fiscal la 1 ianuarie”, a declarat Victor Ponta, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.

Șeful Executivului a plecat apoi la Banca Naţională a României (BNR), unde se consultă cu guvernatorul Mugur Isărescu asupra variantelor de reducere a TVA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.