Execuţia bugetului general consolidat după primele zece luni s-a încheiat cu un deficit de 1,2% din PIB şi până la finalul anului se va înscrie în mod sigur în cifra de 2,2% deficit pe cash, cum este calculat pe standardul FMI, şi sub 3% pe sistemul european, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu. El susţine că „este o scădere, practic, la jumătate faţă de deficitul înregistrat de bugetul României în anul 2011, o scădere care nu înseamnă doar o cifră, ci vă rog să înţelegeţi că este vorba de o scădere a cheltuielilor bugetare cu peste 10 miliarde de lei”.
Totuşi, el s-a contrazis în următoarea frază, în care a arătat că „cheltuielile cu personalul bugetar sunt la acelaşi nivel ca anul trecut, cu o uşoară creştere, care se va reflecta în special în 2013 şi care este negociată cu FMI, pentru reîntregirea salariilor bugetarilor”.
După primele 9 luni fusese consemnat un deficit de 7,17 miliarde de lei, respectiv 1,18% din PIB, faţă de un deficit de 2,4% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,17% din PIB la finele lunii august.
Ponta a mai arătat că, potrivit exerciţiului bugetar la 10 luni, suma afectată pentru investiţii în acest an a fost de 6,4% din PIB (faţă de 6,5% din PIB în 2011, în condiţiile însă a scăderii deficitului bugetar).
Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB în 2011.
Produsul Intern Brut estimat pentru acest an este de 607,3 miliarde lei.
Magda SEVERIN