Premierul Victor Ponta a acuzat, vineri, Curtea Constitutionala (CCR) ca este “neprietenoasa” cu Guvernul USL, dar ca “din fericire, asa neprietenoasa cum e cu noul Guvern, nu mi-a zis ca nu am voie sa iau inapoi acesti bani”, a spus el, referindu-se la fondurile necheltuite de primariile fara datorii si fara proiecte europene. El a spus ca le va lua banii inapoi “in mod legal” si ii va utiliza in proiecte sociale. Despre Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, prim-ministrul a spus ca acesta trebuie sa apere populatia Romaniei, nu sa-si plateasca datoriile fata de cei care l-au numit in functie.
Declaratiile lui Ponta vin in contextul in care, la sesizarea Avocatului Poporului, CCR a decis ca este neconstitutionala OUG adoptata de Guvernul Ponta in 8 mai, privind retragerea de la primarii a sumelor care nu sunt grevate de arierate sau care urmeaza sa fie folosite in proiecte europene, din banii acordati de fostul Guvern Mihai-Razvan Ungureanu.
El a reprosat Curtii Constitutionale ca a intervenit asupra ordonantei sale de urgenta prin care se retrag banii de la primarii, desi, anterior, judecatorii acceptasera in trei randuri o ordonanta de urgenta a fostului Guvern Boc, din decembrie 2008, prin care se retrageau fonduri care fusesera acordate de fostul Cabinet Tariceanu.
“Ordonanta pe care am adoptat-o in prima sedinta de guvern este o ordonanta identica ca si continut cu OUG 223/30 decembrie 2008, adoptata de Guvernul Boc, care, sigur, atunci prevedea recuperarea unor sume de bani de la alte autoritati administrativ-teritoriale decat cele conduse de PDL. Respectiva ordonanta a domnului Boc, pe care daca nu ma insel ma critica zilele trecute pentru OUG 15/2012, a fost atacata de trei ori in fata CCR. Toate cele trei decizii resping exceptia de neconstitutionalitate. In cazul Guvernului Ponta, Curtea Constitutionala nu mai e la fel de consecventa. Probabil daca era tot Guvernul Boc ramanea consecventa. Noua ne spune ca nu mai putem sa luam inapoi toti banii necheltuiti, ci doar anumiti bani”, a acuzat Ponta.
El a sustinut ca ordonantele guvernelor Boc si Ponta de retragere de fonduri sunt similare.
“E vorba de masuri privind reducerea unor cheltuieli bugetare. Era vorba de bani dati de guvernul Tariceanu din fondul de rezerva”, a sustinut Ponta.
“Sper ca acest prim incident, in care Curtea Constitutionala, dupa ce a judecat de trei ori intr-un fel ordonanta guvernului Boc, a patra oara, cand judeca ordonanta Guvernului USL, isi schimba optiunea, sper sa fie un accident de parcurs, ci nu o politica a celor de la Curtea Constitutionala”, a mai afirmat premierul.
Guvernul isi mentine decizia de a retrage banii de la primarii
Cat despre bani, Victor Ponta a anuntat ca Guvernul isi mentine decizia de a retrage banii de la primariile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumatate dintre acestea nu inregistreaza arierate si nici nu necesita fonduri de cofinantare a proiectelor europene.
“Am verificat la Ministerul de Finante, din 1.657 de unitati administrativ-teritoriale carora Guvernul Ungureanu le-a dat bani din fondul de rezerva, in 810 dintre acestea nu se inregistra nici un fel de arierat si de suma necesara pentru cofinantarea unui program european. La cele 810 putem, fara niciun fel de problema, sa luam toti banii inapoi. Ramane sa explice fostul guvern de ce a dat bani la 810 primarii PDL si UDMR care nu aveau nici un fel de datorii inregistrate si nici un fel de program care sa fie cofinantat”, a afirmat Ponta, vineri, la Palatul Victoria.
El a aratat ca nu primesc banii inapoi primariile carora li s-au retras deja fonduri. In cazul celorlalte 847 de primarii, actualul Executiv trebuie sa faca verificari daca este vorba de bani pentru datorii ori cofinantarea unor fonduri europene sau este vorba de bani pentru campania electorala.
In acest caz, Guvernul analizeaza inca 215 milioane de lei, din care ar putea sa retraga sume, premierul subliniind ca in acest caz este vorba de primarii care figureaza cu arierate, dar Guvernul nu detine informatii exacte daca au folosit banii pentru arierate sau “pentru altceva”.
Magda SEVERIN