Premierul Victor Ponta a anunţat marţi seara, la B1 TV, că Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă, la care să vină oricine, cum s-a întâmplat cu Dan Diaconescu. El nu a precizat de ce, la privatizarea eşuată, caietul de sarcini a fost schimbat cu 3 zile înainte de licitaţie, dar a insistat acum că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim. Ponta a admis că problema datoriilor Oltchim către AVAS va trebui rezolvată înainte de a iniţia noul proces de privatizare.
Premierul a susţinut că şi-ar dori la Oltchim şi un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste ţări dispun deja de propriile combinate şi că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.
În privinţa noii conduceri a Oltchim, şeful Guvernului a arătat că aşteaptă ca aceasta să rezilieze toate contractele cu firmele “căpuşe”, să repornească secţiile care pot asigura o producţie “realistă”, nu pe stoc, şi că colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.
Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat, marţi, numirea noului conducător al combinatului. Acesta este Mihai Bălan, directorul general al producătorului de energie electrică şi termică CET Govora, care este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea – structură politică.
Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din funcţie la începutul lunii septembrie. În locul său a fost numit, pentru o perioadă limitată, Nicolar Radu Olaru, fost director general adjunct al combinatului.
Combinatul chimic se află în portofoliul statului, prin Ministerul Economiei.
Victor Ponta a anunţat, luni, că există un plan guvernamental de “salvare” a Oltchim. Întrebat la B1TV cine a conceput acest plan, premierul a spus că, în mare parte, ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, dar a beneficiat şi de sprijinul ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.
Despre avertizarea că “răspunde cu capul” adresată lui Chiţoiu înainte de licitaţie, prim-ministrul nu mai aminteşte acum. Practic, singurul vinovat pentru eşecul privatizării este Dan Diaconescu, în opinia lui Ponta.
Magda SEVERIN