Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului va fi respectată şi implementată, chiar dacă “este nedreaptă şi împotriva legilor democratice şi a majorităţii absolute a românilor”. El a adăugat că îşi doreşte ca sentința CCR să pună capăt unei crize politice care a făcut rău României şi care “va lăsa urme clare în societatea românească”. Premierul a anunțat, totodată, că ”după lecția învățată” (cea de a nu emite OUG pentru a modifica legi, n. red.) va propune o amplă reformă constituţională astfel încât noua lege fundamentală să prevadă atribuţii mai clare ale instituţiilor, precum şi un sistem de control între puteri şi mijloace pentru a fi evitate pe viitor “tragedii” precum “regimul Băsescu”.
“Este foarte clar punctul de vedere al Guvernului: referendumul din 29 iulie a confirmat voinţa poporului român, referendumul a fost organizat corect şi a fost un succes pentru cei care cred în democraţie”, a precizat premierul.
El a adăugat însă că Traian Băsescu este “un preşedinte ilegitim, un preşedinte al CCR”, iar Guvernul trebuie să fie “un Guvern al cetăţenilor români, şi nu un guvern al jocurilor de culise”, astfel că va continua să apere cetăţenii de “regimul Băsescu”.
”Ca prim-ministru, nu voi accepta din partea lui Traian Băsescu niciun fel de interferenţă în activitatea Guvernului”, a spus Victor Ponta.
Desigur, sunt declarații politice, premierul și președintele țării neavând cum să nu coabiteze instituțional, decât dacă unul dintre ei încalcă legea. Iar până acum USL a forțat cât a putut modificarea unor legi pentru a prelua și puterea președintelui țării, însă ordonanțele de urgență privind referendumul și limitarea atribuțiilor CCR au fost atacate neașteptat de dur de Comisia Europeană și de Administrația Obama. Și trebuie să recunoaștem că numai intervenția lor a putut opri modificarea prin ordonanțe de urgență a unor legi organice.
Nici vorba de reducerea la 300 a numrului parlamentarilor
După lecția învățată din această criză politică – numită de Traian Băsescu ”încercare de lovitură de stat”, Executivul Ponta vrea o revizuire a Constituției. Dar nu în sensul reducerii la 300 a numărului parlamentarilor – așa cum au cerut românii în 2009, la referendumul validat de Curtea Constituțională și care așteaptă de 3 ani să fie pus în aplicare -, ci pentru “depolitizarea CCR”.
“Trăgând învăţămintele din această experienţă, care a arătat că în România nu funcţionează regulile democratice (…) voi propune Guvernului, apoi Parlamentului, o amplă reformă constituţională. Trebuie să facem în aşa fel încât CCR să fie depolitizată. În prezent, deciziile Curţii sunt politice”, a spus Ponta.
Despre referendumul din 2009 privind revizuirea Constituţiei, Ponta s-a făcut că plouă: “Păi, n-a fost cvorum la referendum!”. Jurnaliștii i-au amintit însă că acel referenduma fost validat de Curtea Constituţională, iar atunci prim-ministrul a replicat: “Da, dar era fără listele permanente”.
Magda SEVERIN