La Palatul Victoria au sosit, luni, reprezentanţii mai multor firme de construcţii, chemaţi de premierul Victor Ponta să-i anunţe că nu are bani să-i plătească pentru lucrările efectuate, în valoare de circa 600 de milioane de lei, dar să le dea asigurări că le va da banii la anul. La întâlnire participă ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, şi conducerea CNADNR. După discuţii vor fi făcute declaraţii la sediul Guvernului.
Premierul Victor Ponta anunţase încă de vineri că va iniţia discuţii cu principalii constructori de drumuri, pentru a-i asigura că lucrările deja efectuate vor fi plătite, dar şi pentru a cere un raport mai bun calitate-preţ, după ce Guvernul a limitat posibilitatea CNADNR de a efectua şi contracta lucrări fără acoperire în buget.
“În acest moment, CNADNR are deja lucrări efectuate, dar pentru care nu are bani, de peste 600 milioane lei, aşa încât săptămâna viitoare voi avea eu însumi, împreună cu miniştrii Transporturilor şi Finanţelor, o întâlnire cu principalii constructori – majoritatea companii europene, dar sunt şi companii româneşti – pentru a-i asigura pe toţi că lucrările care s-au efectuat vor fi plătite, însă că în viitor trebuie să găsim un alt sistem prin care preţul şi calitatea lucrărilor de infrastructură să se schimbe în bine, iar atunci se va schimba în bine şi modul în care statul plăteşte”, a spus Ponta.
Una dintre variantele Executivului este transformarea CNADNR într-o “Mărie cu altă pălărie”, adică în agenţie, denumită Agenţia Naţională de Infrastructură Rutieră, iar datoriile instituţiei să nu mai fie achitate din veniturile proprii, ci din bugetul de stat.
Ponta anunţa la începutul lui septembrie o altă variantă: CNADNR va fi reorganizată şi va avea management privat. Mai precis, compania va fi împărţită în două, pe zona de autostrăzi şi pe zona de drumuri naţionale şi întreţinere.
CNADNR are un buget enorm, de 3,4 miliarde de euro, din care a pierdut 300 milioane la rectificarea bugetului.
Amintim că bugetul Ministerului Transporturilor a fost amputat în august de 1,25 miliarde de lei, iar la viitoarea rectificare va primi o “firimitură” de 2,5 milioane de lei.
În schimb, Secretariatul General al Guvernului şi-a rezervat în puşculiţă de 4 ori mai mult.
Magda SEVERIN