Guvernul a luat act de demisiile lui Daniel Chiţoiu de la Ministerul Finanţelor şi a lui Andrei Gerea de la Ministerul Economiei şi a transmis către Preşedinţie propunerea de a fi numit interimar premierul Victor Ponta la Finanţe şi ministrul delegat Constantin Niţă, la Economie, a anunţat Ponta înaintea şedinţei de astăzi a Executivului, precizând că Antonescu a refuzat să numească interimari. În aceste condiţii, chiar dacă iniţial a negat, Ponta admite că i-a ţinut ilegal pe cei doi demisionari, aşa cum arăta preşedintele Traian Băsescu zilele trecute. Pe de altă parte, criza din USL se acutizează, deşi Ponta susţinea că îl acceptă pe Klaus Iohannis ministru la Interne. Însă în acelaşi timp Gabriel Oprea este de neclintit din funcţia de vicepremier care supervizează activitatea MAI, lucru de neconceput pentru liberali.
UPDATE 14.30: Președintele Traian Băsescu a semnat decretele prin care ia act de demisiile liberalilor Chițoiu și Gerea şi de asigurare a interimatului la Finanțe de către Ponta şi la Economie de către Niţă.
Practic, prin numirea unor interimari PSD, liberalii sunt pe jumătate excluşi din Cabinetul Ponta. Rămân deocamdată cei care nu şi-au dat demisia – Mănescu la Transporturi, Câmpeanu la Muncă, Gigel Ştirbu la Cultură, Lucia Varga la Ape, Mihai Voicu la relaţia cu Parlamentul, inclusiv Nicolăescu la Sănătate deoarece nu şi-a depus încă demisia, deşi anunţase contrariul acum o săptămână, fiind propus atunci la şefia Finanţelor.
Liberalii au pierdut într-un an două portofolii importante din Cabinetul Ponta: Ministerul Justiţiei, prin plecarea Monei Pivniceru la Curtea Constituţională – în locul ei fiind numit “independentul” Robert Cazanciuc (de curând înscris în PSD) şi Ministerul Afacerilor Interne, lăsat prin demisie de Radu Stroe pentru interimarul Gabriel Oprea (UNPR).
Astăzi, PNL a pierdut şi Finanţele, astfel încât Ponta va avea control asupra vistieriei banilor publici, cu ANAF cu tot. De fapt, ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea – pe care premierul vrea să-l facă ministru plin -, va fi cel care se va ocupa de Ministerul Finanţelor – atât acum, cât şi după o eventuală scoatere din Guvern a liberalilor. Iar argumentul va fi populist: reducem numărul ministerelor.
Acum, prin menţinerea lui Nicolăescu la Sănătate, Ponta pare să arate că i-a făcut o concesie lui Antonescu, dar de fapt problema este Iohannis, pe care PNL îl vrea şi ministru la Interne, şi vicepremier. Cum însă Ponta nu doreşte să meargă în faţa Parlamentului pentru schimbarea structurii Guvernului decât dacă se va face o modificare “mai largă” a structurii, jocul de şah continuă între cei doi lideri ai USL, în timp ce problemele românului de rând rămân în plan secund.
Aceleaşi propuneri
“Îmi doresc foarte mult ca imediat când e posibil să avem din nou liniște guvernamentală în această formulă a Uniunii Social Liberale. Vreau să confirm că am transmis către președintele țării propunerea de retragere din funcție a domnilor Chițoiu și Gerea la solicitarea acestora și deoarece din punct de vedere politic nu a existat sprijin pentru numirea altor miniștri interimari am transmis și propunerea ca domnul Niță să asigure interimar funcția de ministru al Economiei iar eu portofoliul de la finanțe în speranța că până luni voi avea din partea colegilor liberali propunerile în așa fel încât Guvernul să funcționeze”, a afirmat premierul în debutul ședinței de Guvern.
De fapt PNL a făcut propunerile încă de acum două săptămâni, aşa că Ponta se face că aşteaptă ceva ce are deja pe masa negocierilor. Astfel, decizia sa de astăzi este mingea aruncată înapoi în terenul lui Antonescu, cel care ieri părea învingător. Însă liderul PNL a parat imediat: “Am cam fost daţi afară de la guvernare”.
“Țara trebuie să funcționeze și Guvernul trebuie să funcționeze. Deși există tensiuni politice, fiecare dintre dumneavoastră trebuie să vă faceți datoria în funcția în care sunteți pentru că Guvernul e în primul rând al României și după aceea al partidelor care compun majoritatea”, le-a mai spus Ponta celorlalţi miniștri, înaintea şedinţei Guvernului.
Antonescu: Ponta construieşte astăzi un Guvern USD care să înlocuiască, brutal, Cabinetul USL
La mai puţin de o jumătate de oră după declaraţiile lui Ponta, şi după plecarea sa de la sediul Guvernului, unde a fost pentru o jumătate de oră la întâlnire cu premierul, Crin Antonescu şi-a exprimat nemulţumirea: “”Domnia-sa (Victor Ponta) a propus ca interimari pentru aceste două ministere să fie numiţi actuali miniştri liberali, eu am declinat această propunere, arătând că putem să mergem pe numiri definitive, nu să inventăm noi interimate, cu miniştrii liberali care au fost propuşi”.
Crin Antonescu a adăugat că a propus şi ca luni să se meargă în Parlament pentru modificarea necesară în Guvern, astfel încât primarul Sibiului, Klaus Iohannis, să fie ministru al Internelor şi vicepremier. Însă Ponta a respins “pachetul propunerilor”.
“Aşa cum a creat un USD, care să substituie treptat USL, domnul Ponta, astăzi, construieşte un Guvern USD care să înlocuiască Guvernul USL”, a mai spus Antonescu.
Iată şi restul declaraţiilor:
“Dl Ponta construieşte astăzi un Guvern USD care să înlocuiască, brutal, Cabinetul USL. Nu avem niciun motiv să acceptăm transformarea treptată a Uniunii într-o construcţie pesedistă”.
“Noi am făcut şi mai facem pe ultimii metri ca USL să meargă înainte aşa cum a fost votat de cetăţenii României”.
“Cum dl Ponta a spus că aşteaptă până luni propunerile noastre – dar pe care noi deja le-am făcut şi el nu a fost de acord, aşa că luni mergem în Parlament”.
“Dl Klaus Iohannis este un om politic, nu este o sperietoare pentru nimeni, nu este un premier din umbră. El este gata să lase Primăria pentru care a fost votat cu 80% să ne ajute în Guvern”.
“Nu vrem să facem târguieli jenante” – referindu-se la faptul că Legea amnistiei şi graţierii nu s-a aflat printre promisiunile USL faţă de electorat.
“Noi, deocamdată, am fost daţi afară de la guvernare, cu miniştrii pesedişti cunoscuţi – dl Niţă, dl Ponta. Am fi putut rezolva astăzi dar aşteptăm până luni”.
“”Luni seara sau marţi vom avea fie un guvern USL, fie un guvern USD, lipsit de orice legitimitate şi căruia, ca atare, noi îi vom cere demisia imediată”.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă ieşirea PNL de la guvernare, Antonescu a răspuns: “Până una, alta, am cam fost daţi afară de la guvernare”.
“Până luni, dl Ponta are de dat marele răspuns: doreşte în continuare USL, pentru care suntem gata, sau doreşte înlocuirea acesteia cu USD? Doreşte înlocuirea acestei majorităţi cu o altă majoritate?”
“Nu putem discuta încă despre depunerea unei moţiuni de cenzură”.
Magda SEVERIN