Premierul Victor Ponta, aflat la New York, a declarat că baronul PSD de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dat în urmărire naţională, nu se ascunde de justiţia românească, dar legislaţia americană este diferită. Amintim că preşedintele suspendat al CJ Constanţa a primit permisiunea DNA la sfârşitul lunii martie de a pleca în SUA pentru o intervenţie chirurgicală, urmând ca acesta să revină în ţară la începutul lui iulie, dar acesta nu a mai revenit de atunci în ţară, invocând starea sănătăţii care nu îi permite să se deplaseze. Însă pe internet circulă două înregistrări în care baronul PSD fumeză la o terasă din New York şi face cumpărături într-un supermarket.
“Din ce ştiu eu de la ministrul Justiţiei – pentru că l-am întrebat -, Ministerul Justiţiei a făcut absolut toate demersurile prevăzute de legea română şi legile internaţionale – nu pentru că ar fi vrut Ministerul Justiţiei, dar asta e obligaţia, vine Parchetul şi cu ordin de la judecată…s-au făcut. Care este rezultatul acestor proceduri ? Statele Unite au o legislaţie de alt tip decât a noastră” a spus Ponta, într-o intervenţie, aseară, la România TV.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) arată, în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu pronunţată în 7 august, că apărarea acestuia nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că “inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York”, la momentul cererii DNA.
Totodată, în motivarea sentinţei prin care instanţa CAB a menţinut decizia Tribunalului Bucureşti din 27 iulie de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv, după ce aceasta fusese contestată de avocaţii baronului, sunt enumerate mai multe constatări legate de documentele medicale prezentate de avocaţii lui Constantinescu.
“Afirmaţia apărării că la momentul la care se soluţiona cererea (de înlocuire a măsurii preventive – n.r.) formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie, inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York nu se bazează pe vreun înscris medical credibil”, arată instanţa.
Iniţial, procurorul, apoi judecătorul de drepturi şi libertăţi, respectiv cel de cameră preliminară, i-au permis lui Nicuşor Constantinescu să părăsească teritoriul României, succesiv, din aprilie 2014 până la 1.07.2014, în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale.
“Întrucât ultima zi până la care inculpatul avea permisiunea judecătorului de a se afla în afara teritoriului ţării era 1.07.2014, inculpatul avea obligaţia de a reveni în ţară cel mai târziu la data de 2.07.2014, lucru pe care nu l-a făcut“, mai arată instanţa.
Infecţii închipuite
De asemenea, notează CAB, Constantinescu a invocat o presupusă infecţie “ce nu a fost dovedită cu nici un înscris medical”.
“Nu rezultă din niciunul dintre înscrisurile depuse la dosar că inculpatul se află într-adevăr în starea în care susţine, aprecierile subiective ale medicului D.P. nefiind bazate pe vreun înscris medical care să ateste rezultatele unor analize, absolut necesare în cazul unei infecţii. Or, o infecţie nu este diagnosticată printr-o examinare computer tomograf, ci prin analize de sânge, asemenea dovezi nefiind prezentate judecătorului, tot ce a fost prezentat fiind aprecierea medicului în sensul că inculpatul s-ar afla în stare critică, dar stabilă, după ce câteva zile anterior arăta într-un alt document că, la examinarea tomografică a locului intervenţiei chirurgicale nu se observă nicio problemă de ordin medical”, se menţionează în motivare.
Mai mult, arată instanţa, se constată că înscrisul medical din data de 4.08.2014 este presupus emis de Divizia de Hematologie – specialitate medicală ce nu are nicio legătură cu tipul de cancer de care suferă inculpatul, iar în acest înscris nu se precizează că acesta ar fi internat în unitatea medicală respectivă.
Medic fără grad, spital fără ştampilă
“Nu rezultă exact din acel înscris nici gradul profesional al medicului care îl emite. În plus, după ce la data de 10.07.2014 se constată că nu sunt probleme în zona operată, o zi mai târziu, la data de 11.07. 2014 acelaşi medic afirmă că viaţa inculpatului este ameninţată şi nu este apt să călătorească, apoi la 19.07.2014 afirmă că inculpatul ar fi fost internat în spital din cauza altor complicaţii medicale, starea sa fiind gravă, dar stabilă – fără a se preciza care ar fi acele complicaţii”, se mai precizează în motivare.
CAB face referire şi la înscrisurile având antetul “Johns Hopkins School of Medicine”, arătând că acestea “nu poartă nicio ştampilă, astfel că autenticitatea lor este incertă”.
Mai mult, spune instanţa, din acele documente reiese că prezenţa lui Nicuşor Constantinescu în străinătate nu este necesară pentru tratament.
“Însă chiar în cuprinsul lor se poate constata că prezenţa inculpatului în străinătate nu este necesară pentru tratament, din moment ce se menţionează următoarele: Tratamentul cu… constă în vaccinarea injectabilă la fiecare 6 luni timp de 2 ani. ……. Or, administrarea de injecţii o dată la 6 luni nu impune în nici un caz prezenţa inculpatului în SUA, aşa cum susţine acesta. ………….
În opinia Curţii, niciunul dintre documentele purtând antetul ‘Johns Hopkins School of Medicine’ nu poate fi luat în considerare, în lipsa oricăror dovezi de autenticitate”, se menţionează în motivare.
Mandat internaţional de arestare
În 29 august, tot CAB a admis o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională, ceea ce s-a şi întâmplat.
Nicuşor Constantinescu, aflat în continuare în SUA, arăta, într-un comunicat de presă transmis în septembrie, că a informat mai multe instituţii, între care Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA, despre “deciziile abuzive” luate împotriva sa.
Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 3 dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri. (M.S.)