Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la RTV, ca Guvernul nu va impune “cu parul” suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, dar se bazeaza pe exemplul altor tari din jurul Romaniei care au initiat negocieri pentru ca majorarea pretului la combustibil sa fie “putin temperata”.
El sustine ca a avut deja o prima discutie informala cu reprezentantii companiilor petroliere si ca principalul obiectiv al Guvernului in aceste discutii este “ieftinirea benzinei”. Este greu de crezut insa ca vreo companie va accepta sa scada preturile.
OMV Petrom a avut atat anul trecut, cat si in primul trimestru din acest an profituri record, in ciuda scumpirii masive a carburantilor. La fel, Rompetrol.
Incercarea Guvernului Boc de a tempera cresterile de pret a esuat, iar fostul premier a dat vina pe Guvernul Nastase, care a privatizat Petromul in 2004, iar pana in 2014 contractul nu poate fi modificat. Principalele companii petroliere din tara au fost insa amendate de Consiliul Concurentei in 10 ianuarie a.c., pentru ca s-au constituit intr-un cartel.
OMV Petrom se judeca la Paris cu statul roman.
In martie anul acesta, presedintele Traian Basescu declara ca a “rupt orice legatura cu Petrom, intrucat compania are o politica incorecta”.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, miercuri, ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.
Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor dinRomaniasunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.
Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU