Premierul Victor Ponta se răzbună pe românii din diaspora care i-au tăiat aripile spre Președinție, declarând, ieri, că aceștia ar trebui să cotizeze cu câte 10 euro/lună la buget, pentru combaterea sărăciei și mărirea cu 3 milioane a numărului contribuabililor. FADERE a luat foc: „Ponta vrea să taxeze cel mai mare investitor din România, Diaspora, care trimite anual în țară mai mult de 5 miliarde de euro”.
“Avem o realitate: 3 milioane din populația dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara țării și nu plătesc niciun leu la sistemul social. Știu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la școli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la șomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiți-vă, dacă cei 3 milioane ar cotiza cu 10 euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuție pe care am simți-o. Deci, e o problemă și cred că creșterea numărului de contribuabili este singura soluție sustenabilă pe termen lung”, a declarat, ieri, Victor Ponta, la o dezbatere pe tema Planului Naţional Anti-Sărăcie şi Promovare a Incluziunii Sociale 2014-2020.
În replică, Federația asociațiilor de români din Europa – FADERE îl taxează fără menajamente pe premier, arătând că românii au plecat în străinătate din cauza sărăciei și a lipsei locurilor de muncă iar în fiecare lună trimit bani familiilor, pentru a trăi decent.
Precizăm că în România muncesc 3,1 milioane de salariați în mediul privat, care îi susțin, prin taxe excesiv de mari impuse de Guvern atât lor, cât și angajatorilor lor, pe cei aproape 1,2 milioane de bugetari şi 400.000 de angajaţi din companiile de stat, pe cei 5,4 milioane de pensionari, pe cei 3 milioane de elevi, pe cei 350.000 de studenți la stat și pe cei circa 700.000 de șomeri și pe asistații sociali.
Redăm integral comunicatul FADERE transmis redacției:
„Nici după ce românii din diaspora l-au sancționat pe Victor Ponta prin votul din 16 noiembrie acesta nu a învățat nimic. Premierul continuă să facă declarații împotriva acestora. Ultima, cea din cursul zilei de ieri, arată încă o dată felul strâmb în care vede relația cu cetățenii din afară granițelor.
În cadrul unei conferințe pe tema combaterii sărăciei, Ponta a declarat că soluția bunăstării României ar fi participarea cu câte 10 euro a fiecărui român din diaspora.
Despre cine vorbește domnul Ponta? Cine sunt oamenii din diaspora? Pe cine dorește Premierul României sa impoziteze? Pe cei care au plecat din țara lor dragă împinși de lipsa locurilor de muncă, lăsând în urmă prieteni dragi, părinți sau chiar copii; pe cei plecați pentru că în țara lor politicienii au fost mai atenți să-și umple buzunarele decât să creeze locuri de muncă; pe cei plecați să strângă un ban, pe care de cele mai multe ori îl trimit în țară la copii, părinți sau rude, pentru ca aceștia să aibă un trai decent.
În ciuda faptului că, după spusele unora, a locuit pentru scurt timp în diaspora, domnul Ponta nu a înțeles nimic din drama pe care o trăiesc românii din afară granițelor. Acest lucru este evident și prin lipsa de reacție la toate demersurile făcute din partea FADERE și a altor asociații, pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care se confruntă românii din străinătate.
Tot așteptăm ca Guvernul României să repatrieze românii decedați care zac prin frigiderele altor țări; tot așteptăm să se reducă taxele consulare; așteptăm ca într-o zi România să fie pregătită să-i primească pe cei care doresc să se întoarcă acasă, iar profesorii și medicii să nu mai părăsească țara.
În schimb, la ce se gândesc politicienii noștri? Cum să bage mână în buzunarul românilor din diaspora și să le mai scoată 10 euro pe lună! Semănați perfect cu acei români care ne fac de rușine prin orașele Europei, care stau cu mâna-ntinsă, cerșind milă trecătorilor.
Am vrea să vă întrebăm și noi: Așteptați cei 10 euro de la toți românii din diaspora sau doar de la cei cărora le-ați permis să voteze?
Domnule Prim Ministru, ocupați-vă, vă rugăm, de problemele reale ale României! Ocupați-vă de problemele reale ale românilor din țară și din străinătate! Faceți ceva și pentru cel mai mare investitor pentru România: DIASPORA ROMÂNĂ, care trimite în România mai mult de 5 miliarde de euro anual.
„Poate că ar trebui să scădeți din aroganța dumneavoastră și să începeți să țineți cont și de petițiile și de cererile noastre. Dacă ați fi ținut cont de scrisoarea pe care FADERE v-a trimis-o pe 21 septembrie 2014, în care vă arăta foarte clar câte și unde trebuie instalate secțiile de vot în diaspora, la această oră erați Președinte al României”, îi transmite premierului Victor Ponta președintele FADERE, Daniel Tecu”. (M.S.)