Victor Ponta a propus-o, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe Laura Codruţa Kovesi pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi pe Tiberiu Niţu, la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Cei doi vor urma toate procedurile de numire, care se vor încheia, potrivit calendarului, la începutul lui iunie. Până atunci, Ponta îşi va fi încheiat interimatul de 45 de zile la Ministerul Justiţiei, iar noul ministru va scăpa de povara numirilor. Cu alte cuvinte, după ezitarea de ieri, premierul şi-a asumat responsabilitatea nominalizărilor, simplificând lucrurile prin alegerea a câte unui singur nume, în ciuda criticilor acerbe ale PNL. USL nu se va rupe, a asigurat Crin Antonescu precizând însă că nu este de acord cu propunerea lui Kovesi, iar Dan Voiculescu a simţit nevoia să dea şi el o declaraţie în acelaşi sens la Antena 3, ca să liniştească spiritele.
Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.
Scrisoarea cu propunerile înaintate CSM poate fi vizualizată AICI.
Astfel, procedura de selecţie pentru funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public va fi reluată, după ce Secţia pentru procurori a CSM i-a respins, în 22 noiembrie 2012, pe candidaţii Tiberiu Niţu la DNA şi Ioan Irimie la Parchetului General, propuşi de fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, iar preşedintele Traian Băsescu a respins cele două propuneri.
Acum, Niţu revine în cărţi, iar propunerea lui nu poate decât să pună în situaţie jenantă CSM, după motivarea respingerii lui în primă fază, când arăta că acesta a dovedit, printre altele, lipsă de performanţă şi neimplicare în exercitarea atribuţiilor manageriale, a oferit răspunsuri vagi şi are o rezistenţă scăzută la stres.
Amintim că procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra Justiţiei. În Raportul MCV din 30 ianuarie a.c., CE a cerut ca persoanele candidate la şefia DNA şi Parchetului General să fie avizate de CSM.
Imediat după anunţul premierului Ponta, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că CE a luat notă de numele propuse şi că este important ca nominalizaţii finali “să aibă o abordare cu accent special asupra rigorii şi a independenţei”.
Calendarul procedurilor de selecţie
Potrivit calendarului stabilit de CSM, în perioada 3 – 30 aprilie, vor fi solicitate şi procesate documentele ce trebuie să însoţească candidaturile, acte cerute de lege şi regulament.
Apoi, până la 21 mai, vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaţilor şi vor fi făcute verificări asupra celor înscrişi în cursa pentru funcţiile de conducere.
Între 21 şi 28 mai vor fi analizate rezultatele demersului anterior (dezbatere publică a proiectelor şi verificarea candidaţilor), iar în zilele de 28, 29 şi 30 mai va avea loc intervievarea candidaţilor. Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei în 3 iunie.
Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerile de numire, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie.
Magda SEVERIN