Victor Ponta nu îşi mai asumă numirile la şefia DNA şi Parchetul General, anunţând că va renunţa la interimatul pe care îl asigură la Justiţie, pentru 45 de zile, deoarece Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a cerut, în unanimitate, să urmeze procedurile de selecţie pentru persoanele care urmează să fie nominalizate. Ponta motivează că procesul de selecţie va dura mai mult decât perioada în care el este interimar, astfel că va numi în perioada următoare un ministru plin şi îl va anunţa pe preşedintele Traian Băsescu că “nu vom avea o procedură rapidă”. Întâlnirea programată între cei doi din această după-amiază a fost anulată.
Oana Schmidt-Hăineală, preşedintele CSM, a declarat că procurorii din Consiliu au avut o discuţie “constructivă” cu premierul, în calitatea lui de ministru interimar al Justiţiei, dar că procedura privind numirile trebuie respectată.
“Avem o procedură a CSM în ceea ce priveşte modul de derulare a interviului, anumite termene, anumite standarde de criterii şi exigenţe, respectiv pentru structurile specializate oameni care să aibă un background în structurile specializate, un anumit portofoliu profesional de trimiteri în judecată, de condamnări, experienţă managerială”, a argumentat preşedintele CSM decizia unanimă a Secţiei de procurori.
Cât priveşte presiunile PNL asupra lui Victor Ponta de a nu o numi pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Generale Anticorupţie, premierul a declarat că nu a pronunţat niciun nume la CSM, dar că “o să-l anunţ pe preşedinte că nu vom avea o procedură rapidă”.
“N-am făcut niciun fel de nominalizare, nu am vorbit de niciun fel de nume. Am avut o discuţie cu Secţia de procurori despre procedură. (…) Opinia este de a merge pe o procedură de selecţie. Am luat act de acest punct de vedere”, a arătat el, după întâlnirea de la CSM.
Voi numi un ministru al Justiţiei care să facă o procedură fără să fie supusă reproşurilor
“Probabil că voi numi întâi un nou ministru al Justiţiei, care va stabili şi va conduce aceste proceduri. Noul ministru va trebui să facă o procedură care să nu fie supusă reproşurilor”, a adăugat Ponta.
Întrebat de jurnalişti dacă Ministerul Justiţiei va rămâne la PNL, Ponta a răspuns: “Sigur, de ce nu?”. El a precizat că va discuta mai întâi cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi după aceea va face o nominalizare pentru funcţia de ministru al Justiţiei, însă a evitat să spună dacă va fi un om politic sau un tehnician.
Protestatarii, la apel
Pe tot parcursul disuţiilor de la CSM, câteva zeci de persoane, autodeclarate “societatea civilă” au protestat în faţa sediului CSM, mare parte dintre ele fiind cele văzute în fiecare seară în Piaţa Universităţii în ianuarie 2012 şi mai apoi la mitingurile anti Băsescu.
Nu a lipsit nici Cezar Avrămuţă, cel care flutura Tricolor şi la protestele de la Universitate, şi la mitingurile lui Traian Băsescu în perioada cât a fost suspendat, precum şi la Spitalul Floreasca, unde se afla internat Adrian Năstase imediat după ce a fost condamnat la închisoare şi a încercat să se sinucidă. Avrămuţă este de 2 ani membru al PNL.
Călin Nistor rămâne la DNA, Daniel Morar – la Parchetul General
În aceste condiţii, DNA rămâne în continuare condusă de procurorul Călin Nistor, el fiind delegat în această funcţie la 7 martie a.c., iar Parchetul General, de Daniel Morar, căruia delegarea i-a fost prelungită până în iunie, când va ocupa funcţia de judecător la Curtea Constituţională.
USL se află la guvernare de aproape 1 an şi nu a reuşit să numească noii şefi la DNA şi Parchetul General, deşi a avut 2 miniştri ai Justiţiei: unul de la PSD – Titus Corlăţean, din mai până în august 2012 – şi unul din partea PNL – Mona Pivniceru, din august 2012 până la sfârşitul lui martie 2013.
Provizorat până la un nou preşedinte al ţării
Provizoratul la şefia celor două instituţii va putea înceta doar după încheierea procedurile de selecţie ş numai dacă nominalizările pe care le va face noul ministru al Justiţiei vor fi acceptate de preşedintele Traian Băsescu.
Altfel, o vom ţine din delegări în delegări, până la alegerea unui nou preşedinte al ţării, în decembrie anul viitor.
Nu trebuie uitat că, în prezent, există 23 de parlamentari cu probleme în justiţie, ei fiind cercetaţi sau trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. De aceea, bătălia cea mare nu se duce pentru şefia Parchetului General, ci a Direcţiei Generale Anticorupţie, care îi cercetează pe demnitari, politicieni şi funcţionari – corupţia la nivel înalt – şi face anchete asupra fraudelor mai mari de 1 milion de euro.
Magda SEVERIN