Victor Ponta si ceilalti copresedinti ai USL, Daniel Chitoiu (PNL) si Daniel Constantin (PC) au semnat cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) si alte organizatii sindicale si ale societatii civile un document care prevede, pe langa printre altele, desfiintarea Curtii Constitutionale, a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS).
Premierul Ponta recunoaste doar prima pagina a protocolului – unde se afla semnatura lui -, iar colonelul (r) Mircea Dogaru, liderul SCMD, confirma ca “este un acord de principiu, urmand ca fiecare punct sa fie discutat” si ca “sunt 53 de semnatari din partea noastra, fiecare cu obiectivele lui”. Printre alte doleante se afla reluarea platii revolutionarilor – masura deja asumata de premierul Ponta – si revenirea la pensiile speciale de dinainte de taierea lor, in 2010 – asumata de ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu.
“Noi am semnat acest acord incepand cu 18 iulie pana la inceputul campaniei electorale pentru parlamentarele din toamna. Documentul nu are nicio legatura cu USL. Prima pagina nu are nicio legatura cu restul paginilor”, a spus Victor Ponta, intr-o conferinta de presa organizata la sediul Guvernului.
El a caracterizat drept “aberante” celelalte pagini ale protocolului, care circula deja in toata mass-media, continand solicitarile sindicalistilor si asumate de Mircea Dogaru la mai multe televiziuni de stiri.
Ponta: “Cine e Mircea Dogaru?!?”
“Cine e Mircea Dogaru?”, s-a facut Ponta ca nu il cunoaste pe liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, intrebat cum comenteaza faptul ca Dogaru a confirmat cererile legate de desfiintarea DNA si a CCR.
Liderul SCMD o tine insa una si buna: “Noi, militarii, vom discuta probleme legate de structurile militare si de pensii. In rest sunt apanajul celorlalte organizatii. Dar in ce priveste DNA, de la mine a venit ideea. Nastase a inventat PNA, Macovei (Monica Macovei, n. red.) l-a bagat in curtea Justitiei sub numele de DNA, si toate discutiile au fost cand Basescu voia sa ii schimbe pe Vacaroiu si Nastase. Este o institutie de tip stalinist”, a precizat Mircea Dogaru, la Realitatea TV.
Intrebat cand ar trebui sa intre in vigoare prevederile acestui acord de principiu, liderul SCMD a declarat ca “totul este negociabil. In functie de rezultatul negocierilor, vom sustine pe unii sau pe altii in alegeri”.
Imediat dupa declaratia lui Victor Ponta laPalatul Victoria, colonelul (r) Mircea Dogaru si-a mai nuantat declaratiile, spunand ca “este inutil sa se incerce acuzarea domnilor Daniel Chitoiu, Victor Ponta si Daniel Constantin. Dansii au avut bunul simt sa accepte dialogul cu societatea civila. Ce va rezulta, vedem in toamna”.
Desfiintarea CCR, a ANI, DNA si CNSAS, ceruta inca din februarie la Administratia Prezidentiala
Dogaru a continuat insa sa recunoasca existenta documentului semnat de copresedintii USL si sa spuna ca o solicitare similara semnata de Consiliul National al Societatii Civile, din care face parte si Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, si care prevedea de asemenea desfiintarea Curtii Constitutionale, ANI, DNA, CNSAS, a fost depusa si la Administratia Prezidentiala, in luna februarie a acestui an.
Iata lista de revendicari trimisa la Cotroceni de Consiliul National al Societatii Civile:
Grupul solicita schimbarea regimului “prin orice mijloace legale” prin urmatoarele:
* demisia presedintelui Romaniei
* alegeri anticipate separate (locale la 1 mai 2012, generale si prezidentiale la 1 septembrie 2012)
* luarea de masuri pentru interzicerea fraudarii alegerilor
Autorii protestelor din 24 ianuarie
Grupul autointitulat Consiliul National al Societatii Civile precizeaza ca pentru aceste revendicari a organizat protestele din 24 ianuarie, “zi in care vom transmite tuturor celor interesati, dar in primul rand clasei politice romanesti, spre adoptare, ca pogram politic de guvernare, cele 12 puncte care constituie Platforma Civica”.
Cele 12 puncte din Platforma Civica sunt urmatoarele:
“1. Dreptul inalienabil si neingradit la munca decenta, fapt ce presupune:
a) Locuri de munca garantate, indiferent de varsta, persoanelor majore, prin contracte colective si individuale
b) Libertatea alegerii locului de munca
c) Salarii decente
d) Protectie sociala
e) Dialog social
f) Pensii decente
g) Alocatii pentru copii
h) Ajutoare sociale pentru persoane cu dizabilitati.
2. Dreptul inalienabil si nerestrictionat al cetateanului la proprietate mobila, imobila si de calitate (grad militar, titlu stiintific, pensie dobandita, drept de autor sau proprietate intelectuala etc).
3. Dreptul inalienabil de proprietate al natiunii romane asupra solului, subsolului, apelor, spatiului maritim si aerian romanesc.
4. Dreptul la sanatate, fapt ce presupune refacerea retelei de spitale si unitati medicale de stat, a productiei farmaceutice romanesti si interzicerea desfiintarii Institutului Cantacuzino.
5. Dreptul la educatie prin reforma invatamantului in interesul imediat si de perspectiva al natiunii romane, cu interzicerea stricta a politizarii acestuia.
6. Dreptul la Justitie obiectiva, prin interzicerea amestecului Executivului si politizarea actului de justitie, desfiintarea structurilor de politie politica de tip stalinist si a instrumentelor politice tip Curtea Constitutionala, ANI, DNA, CNSAS etc.
7. Dreptul la cultura romaneasca si europeana, prin depolitizarea culturii si desfiintarea instrumentelor de tip stalinist gen CNA si ICR.
8. Dreptul la siguranta nationala, prin refacerea si depolitizarea completa a structurilor militare, de ordine publica, siguranta nationala, penitenciare si reinvestirea in productia romaneasca de aparare.
9. Dreptul inalienabil al natiunii romane la un stat social, ca expresie a vointei si intereselor cetatenilor.
10. Dreptul la un guvern responsabil in fata natiunii.
11. Dreptul la reprezentare parlamentara corecta prin anularea restrictiilor de tip politie politica si ‘lustratiilor’, a actualului sistem electoral ticalos si interzicerea migratiei parlamentare.
12. Dreptul cetatenilor de a declansa procedura de suspendare a Presedintelui prin depunerea unui milion de semnaturi”.
Printre semnatarii documentului ce contine aceste revendicari se numara:
- Dorin Lazar Maior – presedintele Blocului National al Revolutionarilor din Romania
- Dorel Haraga – presedintele Asociatiei de Actiune Civica Internationala a Revolutionarilor din Decembrie 1989
- Sergiu Teodor Draghici – presedintele Sindicatului National al Revolutionarilor
- Cristian Lefter – presedintele Ligii Nationale a Revolutionarilor din Decembrie 1989
- Mircea Dogaru – presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD)
- Oana Florea – directorul Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS)
- Constantin Cretan – presedintele Federatiei Nationale a Muncii (FNM, federatie sindicala Rovinari)
- Vasile Persinaru – presedintele Federatiei Sindicatelor din Justitie (FSJ)
- Denisa Popovici – presedintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR (USS-CFR)
- Gigel Andrabulea – presedintele Sindicatului ALPAB (Bucuresti)
- Cornel Riegler – presedintele Sindicatului Tinerilor Profesori (STPR)
- Petre Nadolu – presedintele Asociatiei pentru Promovarea Principiilor Europene in Noile Structuri ale Societatii Romane
- Dumitru Iliescu – presedintele Asociatiei Pro Concordia – Craiova
- Petrisor Mandu – presedintele Aliantei pentru Respectarea Democratiei “Octavian Paler”
- Elena Diaconescu – presedintele Consiliului Pensionarilor din Sectorul 4 Bucuresti
- Stelian Opris – presedintele Asociatiei Proprietarilor pe Legea 112 si a Chiriasilor din Casele Nationalizate.
In document se argumentaza: “Luand act de lichidarea democratiei constitutionale in Romania, prin desfiintarea in practica a deciziilor Legislativului si Puterii Judecatoresti de catre Executiv, constatand incalcarea violenta a drepturilor omului (…), suportand tot mai greu eludarea Constitutiei Romaniei si a legislatiei europene (…), asistand costernati la jaful sistematic la care suntem supusi ca cetateni si ca natiune din partea unui regim dictatorial corupt, NOI, sindicatele, fundatiile, uniunile, asociatiile, grupate in cadrul Consiliului National al Societatii Civile, am hotarat sa punem capat acestei stari de lucruri pentru a salva natiunea romana“.
Revendicari reluate in acordul semnat cu Ponta
In acordul semnat cu liderii USL sunt reluate revendicarile transmise Administratiei Prezidentiale in februarie, cu singura modificare ca desfiintarea CCR, ANI, DNA si CNSAS figureaza la primul punctdin capitolul OBIECTIVE IMEDIATE:
“A. Restaurarea democratiei
1. Restaurarea democratiei constitutionale participative, interzicerea stricta a amestecului Executivului in deciziile Legislativului si ale Puterii Judecatoresti.
2. Dreptul la justitie prin interzicerea amestecului Executivului si politizarea actului de justitie, desfiintarea structurilor de politie politica de tip stalinist si a instrumentelor politice tip Curtea Constitutionala, ANI, DNA, CNSAS etc. Incredintarea acestora structurilor statului deja existente (…)”.
Restul documentului, care cuprinde 15 pagini si contine prevederi, pe capitole, pentru revolutionari, disponibilizatii din Armata, Economie, Educatie etc. poate fi citit aici.
Pichet in Piata Victoriei
Asa cum au anuntat inca de la inceperea campaniei electorale pentru suspendarea presedintelui suspendat Traian Basescu, militarii disponibilizati continua protestele, organizand joi, 26 iulie, un pichet in Piata Victoriei din Bucuresti.
“Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) organizeaza joi, intre orele 17.00-19.00, in Piata Victoriei din Bucuresti, o actiune de pichetare in scopul sustinerii procedurii constitutionale de demitere din functie a presedintelui suspendat Traian Basescu”, se arata intr-un comunicat remis mass-media.
Potrivit comunicatului, la actiunea de pichetare vor participa membrii SCMD din Bucuresti si delegati ai partenerilor din Consiliul National al Societatii Civile (CNSC), dar si unii dintre protestatarii din Piata Universitatii.
‘Principala revendicare a manifestantilor este restaurarea statului de drept’, a declarat Mircea Dogaru, presedintele SCMD. (M.S.)