“Premierul roman mi-a cerut o intalnire maine (n.red. miercuri). Refuz sa il primesc pana nu imi va fi clar faptul ca Guvernul sau pune in practica ceea ce a decis Curtea Constitutionala recent, nu va retrage ordonantele de urgenta care nu respecta deciziile CCR si nu va arata ca respecta pe deplin statul de drept”, arata Joseph Daul intr-un comunicat transmis presei. El invita Comisia Europeana sa intocmeasca un raport in urma evaluarii tuturor evenimentelor recente. Aceeasi solicitare o are si liderul socialistilor din PE, Hannes Swoboda, care cere o analiza prompta ce ar putea ajuta la rezolvarea disputelor interinstitutionale de la Bucuresti.
Liderul grupului PPE face din nou apel la guvernul Romaniei sa accepte hotararile Curtii Constitutionale. “Sunt foarte ingrijorat cu privire la ce se intampla in continuare in Romania. Guvernul are propria interpretare a ceea ce a decis CCR de curand”, arata Daul.
“Pentru grupul din care fac parte, legile si hotararile CCR sunt respectate, pentru ca sunt create a fi respectate, nu schimbate sau ignorate atunci cand acestea nu servesc interesul premierului si guvernului sau”, a mai spus liderul popular.
El sustine din nou ideea unei dezbateri in Parlamentul European privind situatia din Romania. Saptamana trecuta, grupurile socialist si liberal au votat impotriva unei propuneri similare a popularilor. “Invit premierul roman sa vina si sa explice Parlamentului modul in care a schimbat atat de multe legi si hotarari in termen de o saptamana si care ar fi scopul final”, spune Joseph Daul.
“Intre timp, invit din nou Comisia Europeana sa examineze, sa evalueze toate aceste aspecte si sa intocmeasca un raport in urmatoarele saptamani”, a mai aratat liderul popularilor, grup din care fac parte si eurodeputatii PDL.
“Premierul roman mi-a cerut o intalnire maine. refuz sa il primesc pana cand nu imi va fi clar faptul ca guvernul sau pune in practica ceea ce a decis Curtea Constitutionala recent, nu va retrage ordonantele de urgenta care nu respecta deciziile CCR si nu va arata ca respecta pe deplin statul de drept”, isi incheie Joseph Daul declaratia.
Revoltat cand Ponta a venit in locul lui Basescu la Consiliul European
“Sunt profund ingrijorat de nerespectarea statului de drept in Romania. Am fost extrem de neplacut surprins sa aflu ca Victor Ponta a ignorat decizia Curtii Constitutionale cu privire la reprezentarea Romaniei la Consiliul European. In plus, nefiind multumit de aceasta decizie, a mers mai departe, trecand Monitorul Oficial, care ar fi trebuit sa publice decizia respectiva in scopul intrarii acesteia in vigoare, sub autoritatea Guvernului”, a afirmat Joseph Daul.
Presedintele PPE a mai declarat ca “nimeni nu este mai presus de lege” si “premierul roman nu poate conduce un guvern al unei tari a Uniunii Europene in cazul in care a comis o frauda in obtinerea gradului sau universitar”.
“Aceasta chestiune trebuie sa fie clarificata cat mai curand posibil, deoarece nu este pusa in joc doar credibilitatea unui stat membru, ci credibilitatea Uniunii Europene ca intreg. Sper ca nu se va schimba o lege sau recurge la amenintarea oficialilor comisiei de ancheta, in scopul acoperirii presupusei fraude”, avertizeza acesta. (…). Aceste practici ma fac sa ma intreb daca nu cumva democratia din Romania este grav amenintata. Voi cere o dezbatere in Parlamentul European pe acest subiect”, a adaugat Joseph Daul.
Si Hannes Swoboda, liderul socialistilor din PE, cere analiza Comisiei Europene
La randul sau, Hannes Swoboda, liderul socialistilor din PE, care pana de curand se arata un sustinator fara rezerve al premierului Ponta, a trimis un comunicat in care anunta ca a cerut presedintelui Comisiei Europene sa faca rapid o analiza a evenimentelor din Romania.
“Cred ca analiza Comisiei ar trebui sa ia in considerare rolul jucat de toti actorii institutionali in actiunile trecute care au dus la criza actuala si sa ofere sprijin in elaborarea unei posibile solutii privind sustenabilitatea statului de drept.
M-am abtinut pana acum de la judecati, din respect pentru Comisie si rolul sau fundamental de aparator al tratatelor. Spre deosebire de alti actori politici si grupuri politice, grupul meu si eu insumi am sustinut cu fermitate respectarea drepturilor fondamentale si a statului de drept si nu am tolerat nicio violare a legii sau a valorilor europene din partea niciunui stat membru si a niciunui guvern in functie”, arata Hannes Swoboda. (M.S.)