UPDATE! Ponta trebuie să-şi asume răspunderea pe programul de guvernare. Altfel, Băsescu aşteaptă decizia CCR

Instalarea noului Guvern Ponta 3 nu mai pare atât de sigură, în ciuda fermităţii afişate de Victor Ponta, care se ambiţionează să susţină că programul de guvernare al noii structuri politice USD (PSD+PC+UNPR) – UDMR este acelaşi din decembrie 2012, al USL. Premierul nu vrea să accepte sub nicio formă că nici USL, nici USD nu mai există, iar preşedintele  Băsescu l-a prins în corzi. El a declarat în această seară că aşteaptă decizia Curţii Consituţionale pe sesizarea înaintată astăzi de PDL şi PMP, dar dacă Ponta vrea să se grăbească, să îşi asume programul de guvernare în faţa Parlamentului. Însă cum premierul nu acceptă nicio propunere de la Cotroceni, este greu de crezut că va adopta această hotărâre în şedinţa de mâine a Guvernului actual. 

UPDATE: S-au semnat nişte protocoale care aduc elemente de noutate în obligaţiile pe care şi le-a asumat Guvernul şi majoritatea parlamentară. Este suficient să cer modificarea programului. Dar el este în mod real depăşit, şi politic, şi din punct de vedere al faptelor”, a precizat Traian Băsescu, referindu-se evident la protocolul semnat cu UDMR de către USD – alianţă care nu există, aşa cum a decis BEC, deci actele semnate sunt lovite de nulitate.

“Deocamdată sunt două opţiuni: una este cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la Curtea Constituţională de grupul parlamementar al PDL şi al PMP” şi „al doilea considerent este legat de nevoia existenţei acestui program de guvernare adaptat la noua realitate politică”.

Concret, cea mai rapidă soluţie este aceea a adoptării mâine, în Guvern, a noului program, asupra căruia să fie asumată răspunderea în Parlament. Altfel, Traian Băsescu va aştepta decizia CCR înainte de a semna decretele pentru noii miniştri.

“Am discutat astăzi cu premierul Ponta. Sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, soluţia constituţională a asumării răspunderii actualului Guvern – repet, a actualului Guvern – pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament“, a spus şeful statului.

Soluţia rapidă

“Cred că este o soluţie foarte rapidă, pe care i-am şi propus-o premierului. Nu ştiu când va stabili CCR un termen (pentru un răspuns la sesizarea PDL şi PMP, n.r.). Nici nu ai cu cine să vorbeşti la ora asta la CCR. Probabil mâine (miercuri – n.r.) se va da un termen, dar cea mai rapidă soluţie mi se pare aceea a adoptării mâine, în Guvern, a noului program de guvernare, cu care premierul, deci Guvernul, să-şi asume răspunderea în Parlament, şi eu vă asigur că, în momentul în care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniştri”, a spus Traian Băsescu.

 „Voi respecta deciziile anterioare ale CCR și voi numi toți miniștrii în momentul în care condiţiile vor fi îndeplinite. Ceea ce eu am solicitat, având în vedere schimbarea extrem de importantă a structurii de susţinere a Guvernului în Parlament şi a structurii Guvernului, să existe un program de guvernare, care să reflecte noua realitate politică a Guvernului, precum şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru astăzi în Parlament”, a insistat şeful statului în declaraţia de presă din această seară de la Palatul Cotroceni.

“Dă-i că merge şi aşa” nu prea merge

Traian Băsescu a mai ţinut să facă o precizare: “Suntem într-o situaţie în care toţi trebuie să înţelegem că nu merge prea uzitatul „Dă-i că merge şi aşa!”. E vorba de instalarea unui guvern şi vreau să răspundem la toate exigenţele Constituţiei, în aşa fel încât legitimitatea Guvernului să fie cât mai bună, având în vedere schimbarea masivă de suport parlamentar pentru guvernul care se prefigurează. Deci nu vreau să-mi mai las în plus şi în activitatea mea un precedent care să nu reflecte în integralitate procedurile şi exigenţele constituţionale şi politice, când este vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni în susţinerea Guvernului de către Parlament, de către majoritatea parlamentară”.

Cum poate fi rezolvat interimatul de la Interne

Despre interimatul de la Ministerul de Interne, care expiră în 8 martie şi, potrivit legii, nu mai poate fi prelungit pentru aceeaşi persoană, preşedintele a spus că poate fi rezolvat pentru rămânerea lui Gabriel Oprea în funcţie printr-o soluţie simplă:

“Poate demisiona viceprim-ministrul spre a fi numit în actualul guvern în funcţia de ministru de Interne. Deci, nu pe procedura generată de hotărâre. V-am dat un exemplu ce se poate face. Sigur, premierul va decide ce va face”, a conchie Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.