Premierul Victor Ponta consideră că eşalonarea plăţilor “pe un termen important de ani” şi reverificarea multor dosare ale proprietarilor deposedaţi de comunişti sunt singurele soluţii pentru rezolvarea conflictului ajuns la CEDO pe legile proprietăţii. Plafonarea la 15% a despăgubirilor pentru case naţionalizate, propusă de Guvernul Ungureanu, nu este o soluţie sustenabilă, deoarece creează discriminare, a declarat joi seară, la RTV, primul-ministru. El a precizat că România a plătit deja 4 miliarde euro pentru imobile naţionalizate, iar în opinia sa, Legea 247/2005, în baza căreia autorităţile au transferat către Fondul Proprietatea, administrat privat, câte 20% din acţiuni la mai multe companii de stat de importantă strategică, a fost “cel mai mare rău care puteam să-l facem României” şi care nu mai poate fi soluţionat decât printr-o soluţie inteligentă de aplicare.
“Ar fi o discriminare clară între cei care au primit 100% până acum şi cei care «domne’, uite, astăzi vă dăm doar 15%». Deci, aia nu era o soluţie care se putea susţine. Pe de altă parte – am spus-o tot timpul în campanie, nu o spun doar după campanie – să afirm că putem da anul acest 8 miliarde de euro ar fi fost o mare minciună şi o aberaţie. Nu se poate pune problema decât de eşalonare pe un termen important de ani şi reverificare a multora dintre dosare, pentru că s-au făcut abuzuri şi afaceri”, a spus Victor Ponta.
Amintim că Guvernul a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să modifice legile proprietăţilor naţionalizate, prin stabilirea unui nou sistem de plată a despăgubirilor pentru acestea.
Executivul Ungureanu a elaborat un proiect de lege prin care au fost eliminată restituirea în natură şi s-a limitat la 15% valoarea despăgubirilor care urmau să fie plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate. De asemenea, plata urma să fie efectuată eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.
Proiectul a iscat un imens scandal politic, USL şi UDMR fiind principalii adversari ai iniţiativei legislative.
Guvernul Ponta va trebui acum să găsească o soluţie până cel mai târziu în aprilie 2013 pentru despăgubirea proprietarilor deposedaţi de comunişti. Termenul de graţie a fost acordat de CEDO în 19 iunie a.c., la solicitarea Guvernului Ponta I de prelungire cu 9 luni a perioadei până la care legile proprietăţilor naţionalizate (Legea 10/2001, Legea 9/1998, Legea 290/2003 şi Legea 393/2006) trebuie modificate. Amintim că termenul impus iniţial de CEDO a expirat la 12 iulie 2012.
Numai 11,5% din proprietăţi au fost retrocedate în natură
După 22 de ani, autorităţile au restituit în natură numai 11,5% din cererile de recuperare a proprietăţilor confiscate de comunişti. “Băieţii deştepţi” sunt în continuare stăpâni pe ce nu le aparţine, iar statul refuză să le dea înapoi foştilor proprietari ceea ce era al lor, vehiculând în schimb sume fabuloase, pe care bugetul nu le-ar putea suporta drept despăgubire.
Plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietăţile naţionalizate de comunişti ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile, anunţa, în primăvară, fostul ministru al Finanţelor, Bogdan Drăgoi.
12% din PIB-ul României, valoarea sentinţelor CEDO
La randul său, fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu a atenţionat că există la CEDO circa 2.500 de dosare ale românilor deposedaţi abuziv în perioada comunistă, iar punerea în aplicare a sentinţelor va însemna 12% din PIB-ul României.
După proteste din partea chiriaşilor din casele naţionalizate, pe de o parte, cât şi a foştilor proprietari, pe de alta, dar şi pentru că începuseră dispute pe această temă în Guvernul Ungureanu, MRU a dat înapoi, anunţând că va încerca o amânare a modificării legislaţiei după alegerile din toamnă. Nu a mai fost cazul, întrucât Cabinetul său a fost demis de Parlament la puţin timp, prin moţiune de cenzură.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU