Premierul Victor Ponta a declarat marti, la Prima TV, ca analizeaza posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate de 16%, aplicate veniturilor bugetare si pensiilor de peste 4.500 de lei pe luna. Precizam ca in aceasta categorie nu sunt inclusi parlamentarii, care castiga 4.000 de lei lunar (ca indemnizatie, restul de pana la 9.000 lei/luna reprezentand sume forfetare etc.), insa zecile de consilieri ai ministrilor, cu 5.000 de lei/luna,vor fi “arsi”. Ramane de vazut insa daca si coalitia USL va fi de acord.
Seful Executivului a aratat ca taxa de solidaritate ar urma sa se aplice, daca se va decide, din anul 2013, numai pe suma care depaseste pragul de 4.500 de lei, nu pe intregul venit. “Pentru mine, venituri mari sunt cele peste 4.500 de lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate”, a spus Victor Ponta.
El sustine ca a cerut deja Ministerului Finantelor Publice o situatie a bugetarilor si pensionarilor cu venituri de peste 4.500 de lei pe luna. Vom vedea daca aceasta evidenta va fi facuta si publica.
Dupa sedinta de Guvern de miercuri, intrebat de jurnalisti daca aprimit lista cu pricina, Ponta a spus ca inca nu.
Bugetarii ar urma sa plateasca, astfel, impozitul pe venit de 16% pe intregul venit de 4.500 de lei, plus taxa de solidaritate de 16% numai pe partea din venit care depaseste 4.500 de lei.
Aceasta s-ar intampla dupa ce bugetarii “smecheri” au primit, in 8 mai, amnistie fiscala pentru sporurile ilegale pe care le-au primit timp de 2 ani.
In prezent, numarul bugetarilor este de circa 1,2 milioane, dupa ce, in 2010, Emil Boc anunta ca a “preluat” 1,4 milioane de angajati in sistemul de stat. Presedintele Traian Basescu anunta, la sfarsitul anului trecut, ca in 2012 ar urma sa iasa din sistemul de stat, “pe cale naturala” (adica prin pensionare si prin plecare de buna-voie) circa 300.000 de angajati,adica 5.000 lunar.
Premierul Ponta a precizat ca taxa de solidaritate nu se va aplica zonei private, pentru ca aceasta “deja a suferit” destul de pe urma crizei economice.
Magda SEVERIN