Circa jumătate din numărul anunţat al lucrătorilor poştali din România (2.500 din 5.000) au protestat, astăzi, în faţa sediului Guvernului, agitându-şi fluturaşii de salarii de care sunt nemulţumiţi: 224 – 331 de lei/lună, pentru 6 ore lucrate pe zi. Supăraţi că directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, Ion Smeeianu, încasează 11.000 de euro/lună, ei cer demiterea acestuia, dar şi pe a directorului executiv, Rosita Alexe, pe lângă o creștere salarială de 20%, pentru toţi salariații, începând cu 1 iunie. Premierul Victor Ponta nu s-a fost întors însă de la Eurovision, aşa că n-a putut să le asculte reclamaţiile.
În Piața Victorie din București s-au adunat, începând cu ora 10.00, reprezentanţi din toată ţara ai Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România (SLPR). Au venit îmbrăcaţi cu veste vişinii purtând sigla sindicatului şi au fluturat steguleţe roşii cu însemnele Poştei Române.
Mitingul de astăzi vine după pichetele de protest desfăşurate miercurea trecută la sediul central al CNPR din București și la prefecturile din țară.
Marți, 13 mai, va fi declanșată greva japoneză în toată țara, iar joi, 15 mai, vor avea loc pichete la sediile oficiilor județene de poștă din toată țara și la sediul CNPR, începând cu ora 10.00, potrivit calendarului protestelor declanşate săptămâna trecută.
„În cazul în care autoritățile competente ale statului vor ignora solicitările sindicatului, din data de 19 mai, liderii de sindicat, împreună cu reprezentanți din structurile de conducere, vor intra în greva foamei”, a anunţat Matei Brătianu, președintele sindicatului.
El l-a acuzat pe directorul Smeeianu că singura lui politică de îmbunătăţire a situaţiei Poştei constă în reducerea cheltuielilor prin intermediul disponibilizării de personal şi îngheţarea posturilor şi că, pentru obţinerea de fonduri, ar fi încercat să introducă în oficiile poştale jocuri de noroc electronice şi spoturi publicitare audio.
Datoriile Poştei se cifrau la data de 28 mai 2013 la 650 milioane de lei, din care 242 milioane lei către stat, potrivit dir. gen. Smeeianu. El susţine că că cea mai mare parte a noii datorii este generată de un contract păgubos pe care societatea l-a făcut cu sindicatul Poştei Române.
Privatizarea Poştei române a eşuat anul trecut, dar din alte motive şi fără tamtamul de la CFR Marfă, unde patronul GFR, Gruia Stoica, a primit susţinere puternică şi din partea fostului ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, şi din a premierului Voictor Ponta.
Nica, zburat fără vorbe de la Comunicaţii
În schimb, Dan Nica nu mai este din martie a.c. ministru al Comunicaţiilor, el fiind schimbat odată cu numirea noilor miniştri din Guvernul Ponta 3 fără ca premierul să prezinte vreo motivaţie în acest sens.
Nica a fost audiat ca martor în dosarul Poşta Română, în care, la începutul acestui an, foştii miniştri Tudor Chiuatiu (Justiţie) şi Szolt Nagy (Comunicaţii) din Guvernul Tăriceanu au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu.
Vânzarea pachetului majoritar al companiei va fi reluată, cel mai probabil, anul viitor. Guvernul vrea să selecteze un investitor care să preia 51% din companie, prin majorare de capital social. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este la Fondul Proprietatea.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU