Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a temperaturilor medii şi a precipitaţiilor pentru intervalul februarie-aprilie 2013, pe baza datelor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, ce au un grad de realizare de aproximativ 60%. Cu ajutorul acestui produs nu pot fi prognozate, însă, fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare.
În FEBRUARIE: temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normele climatologice. În sud-estul şi sudul ţării, local pot fi mai ridicate decât cele normale.
Cele mai scăzute temperaturi, de -5 grade Celsius, vor fi în Transilvania şi Moldova, în timp ce valori pozitive în termometre, de 1-2 grade, vor fi în Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.
Cantităţile de precipitaţii vor înregistra valori peste mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului, înregistrând până la 70 l/mp în Oltenia, iar local în sud-estul ţării acestea pot fi în limite normale. Pentru Moldova, estimarea de precipitaţii este cuprinsă între 20 şi 35 l/mp.
În MARTIE: mercurul din termometre va indica valori pozitive, cu excepţia Moldovei, unde se poate înregistra chiar şi -1 grad Celsius. În zona Banatului vor fi maxim 7 grade Celsius, iar în Crişana, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, valorile medii de temperatură vor fi între 2 şi 6 grade Celsius.
Cantităţile de precipitaţii pot fi peste normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, iar în sud-estul şi estul ţării acestea se pot situa la valori apropiate de mediile multianuale.
Maramureş şi Oltenia sunt regiunile în care se pot consemna cele mai mari cantităţi medii de precipitaţii ale perioadei, de 70 l/mp, respectiv 80 l/mp.
În APRILIE: regimul termic al aerului va avea valori apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a regiunilor, iar local în sud-vestul şi sudul ţării vor fi posibile valori termice sub normele climatologice.
Cantităţile de precipitaţii se pot situa peste normele climatologice în vestul, centrul şi nord-estul ţării, iar în restul teritoriului vor fi posibile cantităţi apropiate de mediile multianuale. (M.S.)
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU