Cea mai simplă soluţie pentru prevenirea fraudelor în cazul tranzacţiilor de transport spot o reprezintă posibilitatea de verificare rapidă a valabilităţii licenţelor şi copiilor conforme. Ideea a apărut în urmă cu câţiva ani, iar astăzi este funcţională.
„Aplicaţiile spot au două atribute din punct de vedere operaţional – viteza cu care se derulează şi faptul că, de obicei, partenerul de tranzacţie, transportator sau expeditor, se află la distanţă. Comunicarea se realizează telefonic sau prin e-mail şi cele două părţi au nevoie de a se evalua una pe alta“, a arătat Dan Cotenescu, director general BursaTransport. În 27 noiembrie, Autoritatea Rutieră Română (ARR) a lansat în colaborare cu BursaTransport serviciul online de verificare a validităţii licenţelor eliberate pentru activităţile de transport rutier. Serviciul este accesibil prin intermediul portalului BursaTransport şi oferă posibilitatea verificării licenţelor de transport în interes public, a licenţelor de intermediere, dar şi verificarea copiilor conforme pentru un autovehicul, bazată pe numărul de înmatriculare al acestuia.
Riscul de furt, redus către zero
Acest serviciu este destinat creşterii securităţii transporturilor rutiere de mărfuri, verificarea licenţelor fiind o măsură esenţială în contractarea unui transport.
Verificarea online în timp real atât a licenţelor de intermediere de către transportatori, cât şi a licenţelor de transport şi a copiilor conforme de către expeditorii de marfă creşte gradul de încredere a partenerilor contractanţi şi oferă o siguranţă ridicată a desfăşurării ulterioare a activităţii. Prin verificarea online a numerelor de înmatriculare a camioanelor, riscul de a se fura marfa cu numere de înmatriculare false este redus practic la zero. „La BursaTransport, cel mai important instrument de evaluare este scoringul de companie. În plus, BursaTransport a stabilit reguli pe care utilizatorii trebuie să le respecte. Aceste reguli vizează diminuarea a două riscuri principale – neplata serviciilor de transport şi furtul de marfă încredinţată spre a fi transportată. Riscul de neîncasare este relativ uşor de controlat, însă riscul de furt de marfă este mult mai greu de combătut. Valoarea fiecărei daune produse este enormă, iar camionul care se prezintă la încărcare are numere false, după ce, în prealabil, a fost confirmat prezentând o identitate falsă. Astăzi, prin disponibilitatea extraordinară a ARR, BursaTransport oferă un instrument de certificare în timp util a identităţii partenerului de tranzacţie spot şi diminuează astfel riscul falsei identităţi“, a precizat Dan Cotenescu. Verificarea online a valabilităţii licenţelor este realizată în premieră europeană în România, firmele româneşti de transport fiind primele care pot oferi încredere partenerilor din ţară şi din restul Europei prin posibilitatea de a fi certificate de o autoritate a statului. BursaTransport este o bursă electronică de transport de marfă. Acest gen de aplicaţii informatice, răspândite în majoritatea ţărilor europene facilitează comunicarea între solicitanţii şi ofertanţii de transport. Comunicaţia este de amploare în concordanţă cu extrema fragmentare a acestei pieţe de servicii: 25.000 de operatori în România, 90.000 de operatori în Polonia etc. Aplicaţia BursaTransport este disponibilă la adresa de internet www.BursaTransport.ro şi este administrată de SC Dacodasoft SRL, cu o cifră de afaceri în 2012 de peste 6,5 milioane lei. ARR este prima autoritate europeană care oferă acces online pentru verificarea licenţelor şi copiilor conforme.
Sorin Supuran, director general ARR: „În primul rând, am plecat de la premisa că diminuarea riscului de furturi în transporturile de marfă este foarte importantă. Sunt producători, beneficiari, chiar şi persoane fizice, care s-au trezit dintr-o dată fără marfă şi nu au mai reuşit să identifice unde a plecat camionul. De aceea am susţinut acest proiect. Avem în vedere şi alte proiecte care să vină în sprijinul operatorilor de transport, caselor de expediţii şi logisticienilor.“
Dan Cotenescu, director general BursaTransport: „BursaTransport se adresează pieţei de transport spot. Conform statisticilor, tranzacţiile spot pe piaţă reprezintă între 5 şi 15% din totalul transportului rutier de marfă. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre operatorii de transport ajung să facă acest gen de transport în scopul diminuării dislocărilor. O statistică recentă ne informează că în Germania operatorii de transport au raportat în 2012 dislocare medie de 10% pe distanţe lungi şi de 20% pe distanţe scurte. O altă categorie care se bazează mult pe aplicaţiile de tipul burselor de transport sunt firmele mici, care nu au un portofoliu consistent de clienţi stabili.“
Date despre utilizarea serviciului (28 noiembrie – 9 decembrie 2013):
Total verificări: 19.264
Total verificări propria firmă: 6.770
Total verificări alte firme: 12.494
Utilizatori unici care au făcut verificări: 3.664
Radu BORCESCU
radu.borcescu@ziuacargo.ro