Premierul Victor Ponta s-a întâlnit miercuri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, prima după suspendarea şefului statului şi referendumul de demitere din iulie. Discuţiile au durat aproape o oră, la solicitarea preşedintelui în cadrul consultărilor cu Guvernul, conform articolului 86 din Constituţie, care prevede că “preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită”, şi au avut loc cu uşile închise.
Potrivit Preşedinţiei, întâlnirea dintre şeful statului şi premier trebuia să aibă loc marţi, 6 noiembrie, dar Victor Ponta a cerut răgaz de o zi pentru a primi de la miniştri informaţiile necesare discuţiilor. Temele abordate s-au axat pe:
- acordul stand-by cu FMI şi Comisia Europeană – stadiul implementării măsurilor structurale, în perspectiva începerii noii misiuni comune a instituţiilor financiare;
- stadiul îndeplinirii obligaţiilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare;
- reluarea plăţilor în cadrul Programelor Operaţionale aflate în proces de suspendare: măsurile avute în vedere de Guvern pentru remedierea deficienţelor constatate de Comisia Europeană în sistemele de management şi control ale Programului Operaţional Regional – Regio, Programului Operaţional Sectorial Transport şi Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, precum şi în ceea ce priveşte Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică;
- bugetul naţional pe anul 2013 – prioritizarea cheltuielilor bugetare astfel încât să se asigure sustenabilitate şi creştere economică;
- poziţia Guvernului în cadrul negocierilor privind viitorul Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene (2014 – 2020) şi corelarea acestuia cu strategia fiscal-bugetară deja aprobată.
În privinţa exerciţiului bugetar al UE 2014-2020, cei doi au stabilit să aibă o nouă întrevedere după participarea premierului la întâlnirea “Prietenilor coeziunii”.
Evaluarea experţilor europeni pe MCV, la Bucureşti între 7-9 noiembrie
La capitolul MCV, Ponta a anunţat că i-a prezentat preşedintelui concluziile informării pe care ministrul Mona Pivniceru a făcut-o marţi în şedinţa de guvern, înainte de evaluarea experţilor europeni, care are loc în perioada 7 – 9 noiembrie la Bucureşti.
“Referitor la MCV, am prezentat concluziile informării pe care doamna ministru Mona Pivniceru a făcut-o ieri în şedinţa de guvern. Şi aici avem o misiune de evaluare şi doamna ministru Pivniceru, ca ministru independent politic şi având toate pârghiile şi sprijinul necesar, trebuie să răspundă cât mai cuprinzător întrebărilor din partea Comisiei Europene, urmând ca, evident, raportul să fie prezentat de către Comisia Europeană, la sfârşitul anului”, a spus Victor Ponta.
Despre bugetul pe 2013, premierul a spus că acesta nu va fi prezentat înainte de alegeri, dar că va fi pregătit cu el pe 20 decembrie să îl prezinte noului Parlament.
La insistenţa jurnaliştilor, care au întrebat dacă Guvernul a trasat măcar liniile generale, Victor Ponta a spus: „Liniile generale se încadrează în două mari axe: în primul rând, strategia fiscal-bugetară, care este deja aprobată, şi în al doilea rând Acordul care expiră cu FMI, dar pe care îmi doresc să-l reînnoiesc ca şef al Guvernului în 2013. L-am asigurat pe domnul preşedinte, fără a-i da detalii – pentru că nu era nici locul, nici momentul – că atât ministrul Florin Georgescu, cât şi secretarii de stat, tehnocraţi, de altfel – începând bineînţeles cu domnul Gherghina, cel atât de cunoscut – fac toate demersurile tehnice pentru ca proiectul de buget să poată fi, practic, asumat politic. În acelaşi timp însă, era absolut nerealist să vorbim de aprobarea bugetului înainte de alegeri. (…) Instituţional, în acest moment se lucrează la un proiect care înseamnă resurse bugetare, obligaţii, după care, ceea ce ţine de decizia politică privind modul de prioritizare – asta revine noii majorităţi şi noului guvern”.
Întrebat de jurnalişti despre posibilitatea unei noi suspendări a preşedintelui, el a spus că nu îşi doreşte o nouă criză politică. “România trebuie să evite cu orice preţ o nouă criză politică după alegerile parlamentare din 9 decembrie”, a arătat el.
La întâlnire au fost prezenţi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu – şeful Cancelariei Prezidenţiale, Bogdan Drăgoi – şeful Departamentului Mediul de Afaceri, Bogdan Mănoiu – şeful Departamentului Afaceri Europene, Sebastian Lăzăroiu – şeful Departamentului Analiză Politică, Daniel Funeriu – şeful Departamentului Educaţie şi Cercetare, consilierii de stat Claudiu Dinu – şef al Departamentului Constituţional Legislativ şi Bogdan Oprea – purtător de cuvânt al preşedintelui României şi şef al Departamentului de Comunicare Publică.
Alături de Ponta, din partea Guvernului a participat doar consilierul de stat în aparatul propriu de lucru al primului-ministru, Eugen Teodorovici. Cum una dintre teme a fost bugetul pentru anul 2013, la discuţii ar fi fost normal să participe ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, dar acesta a lipsit, iar Ponta s-a fofilat când a fost vorba de buget.
Delegaţia comună a FMI, CE şi BM, joi la Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu va primi joi, de la ora 11.00, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Delegaţia FMI condusă de Erik de Vrijer se află de marţi, la Bucureşti, pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale, vizita urmând să se încheie pe 14 noiembrie.
Boardul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a 6-a revizuire a acordului preventiv cu România, în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
Magda SEVERIN