Plecat în concediu chiar în prima zi de inundaţii şi coordonând acţiunile prin telefon, directorul general al Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Vasile Pintilie, şi-a dat aseară demisia „de onoare” – cum precizează un comunicat al instituţiei. Adevărul este că premierul Victor Ponta a cerut înlocuirea sa de la conducerea ANAR, după ce l-a numit tot el, odată cu venirea „roşilor” la putere, în 2012.
“În contextul evenimentelor de astăzi (miercuri n.r.), Vasile Pintilie anunţă că îşi depune demisia de onoare, din funcţia de director general al Administraţiei Naţionale Apele Române, funcţie pe care o deţinea din anul 2012”, se arată într-un comunicat de presă, remis de ANAR.
Lucrurile nu se opresc aici: premierul i-a cerut ministrului Mediului, Attila Korodi, să investigheze defrişările din Judeţul Gorj, unde inundaţiile au distrus localitatea Novaci.
Totodată, şeful IPJ Gorj, Viorel Caragea, a solicitat astăzi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, verificarea tuturor autorizațiilor de construire emise pentru casele de pe malul râurilor din județ, în special a celor din zonele afectate de viitură, respectiv Novaci și Polovragi.
“Ar trebui să se verifice toate construcțiile, legalitatea eliberării autorizațiilor sau dacă nu sunt autorizate toate construcțiile din zonele respective. (…) Să vii să spui că a venit apa și mi-a luat locuința… Păi dacă locuiești ilegal acolo. Poate fi și o răspundere penală în acest sens, nu numai materială”, a spus Caragea.
Subprefectul județului, Sorin Arjoca, a declarat că vor fi demarate acțiuni în acest sens: “O să facem și o acțiune în acest sens, măcar să știm la ce să ne așteptăm și oamenii să fie puși în temă. Ești în zonă periculoasă, ești pe răspunderea ta. (…) Asta nu împiedică obligația de a-i salva”.
Prăpădul
În cele 3 zile de inundaţii din această săptămână au fost evacuate 1.184 persoane, 99 de locuinţe au fost distruse iar 168 au fost avariate, din totalul celor 2.003 case inundate, a anunţat ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
Au murit 3 oameni iar alţi 2 sunt daţi dispăruţi.
Vicepremierul a mai spus că au fost afectate 7 drumuri naţionale pe porţiuni ce însumează 1,5 km, 37 drumuri judeţene pe o distanţă totală de 88,7 km şi 39 drumuri comunale pe porţiuni totale de 239 km.
Sud-vestul ţării mai are de trecut astăzi un hop: Codul Portocaliu de ploi torenţiale.
Pe de altă parte, hidrologii au extins Codul Roşu de inundaţii pe râurile din sudul ţării, până mâine dimineaţă.
Vor fi însă probleme mari şi în Timiş, unde plouă torenţial de 7 ore, cantităţile de apă ajungând la 70 de litri/mp.
De mâine, caniculă
Abia de mâine ploile se vor retrage, dar nu vor dispărea complet, ele manifestându-se pe arii restrânse şi pe durate scurte.
În acest weekend se va instala canicula, cu 35 de grade la umbră în vestul, sudul şi sud-estul ţării. Însă şi în Moldova temperaturile vor ajunge la 30 de grade Celsius.
Magda SEVERIN
Sursă foto: PUTEREA