Privatizarea Poştei, lungită până la anul. Urmează concedieri

Calendarul privatizării Poştei Române a fost extins pe minim 6 luni, cu posibilitatea creşterii perioadei cu încă 6 luni, astfel încât termenul pentru depunerea ofertelor ferme şi neangajante a fost prelungit până la 30 iunie 2014. Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, susţine că a luat această decizie întrucât nivelul ridicat al datoriei face din Poşta Română o companie neatractivă pentru investitori. Însă va urma o restructure inevitabilă, cu disponibilizările aferente.

“Din cauză că niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini până pe 28 mai, concluzia pe care am tras-o împreună cu consultanţii a fost că nivelul ridicat al datoriei ar face ca Poşta Română să fie neatractivă. Şi atunci s-a decis să continuăm procesul de privatizare, să prelungim termenul cu o perioadă de 6 luni, cu posibilitatea creşterii perioadei cu încă 6 luni. Practic, în termen de un an, până la 30 iunie 2014, vor putea fi depuse oferte ferme şi neangajante pentru Poşta Română. Dacă sunt ofertanţi mai devreme de această dată, restrângem termenul la cât este nevoie, astfel încât să îndeplinim această dorinţă a noastră de avea cât mai repede un investitor privat”, a spus Dan Nica.

Ministrul a anunţat că Executivul a decis miercuri, printr-o Ordonanţă de urgenţă, reeşalonarea datoriilor companiei către bugetul de stat, după ce în urma unui control al ANAF au mai fost calculate noi datorii fiscale de 107 milioane lei.

“Altfel, compania ar fi intrat pe 6 iunie 2013 în incapacitate de plată sau era cu conturile blocate, pentru că nu avea altă posibilitate”, a explicat Nica.

Datoriile, convertite în acţiuni

Şeful MSI a adăugat că va cere Comisiei Europene aprobarea pentru convertirea în acţiuni a datoriilor companiei la bugetul de stat, acestea totalizând peste 242 de milioane de lei.

“De asemenea, compania trebuie să înceapă anumite acţiuni pentru creşterea veniturilor prin diversificarea activităţii, creşterea calităţii serviciilor bancare, de curierat rapid şi o restructurare a cheltuielilor”, a adăugat Dan Nica.

4.400 de concedieri

Cât priveşte reducerile de personal, ministrul a spus cifra finală va fi stabilită cât mai repede, dar numai în urma negocierilor cu sindicatele.

“Există dorinţa Guvernului de a sprijini compania prin achitarea salariilor compensatorii de la Fondul Naţional de Asigurări Sociale, ca să nu există presiune pe companie să achite aceste sume. Cifra de 4.400 (de disponibilizaţi – n.red.) este, deocamdată, doar estimată”, a arătat Nica.

Amintim că Poşta are 32.000 de angajaţi şi are datorii totale de 650 de milioane de lei, potrivit ultimelor date prezentate de directorul general Ion Smeeianu în ziua eşecului privatizării.

Potrivit unui comunicat al MSI, peste 50 de potenţiali investitori din Europa, Asia şi SUA, dar şi reprezentanţi ai administraţiilor poştale internaţionale şi fondurilor româneşti şi internaţionale de investiţii au purtat discuţii cu reprezentanţii Comisiei de privatizare a Companiei Naţionale ‘Poşta Română’ (CNPR), însă niciunul nu a achiziţionat caietul de sarcini în termenul stabilit,respectiv 28 2013.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.