Procurorul Robert Cazanciuc, noul ministru al Justiției

Robert Cazanciuc, în prezent secretar general al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) şi procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), va fi noul ministru al Justiţiei, propunerea fiind făcută de premierul Victor Ponta joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a acceptat în unanimitate demisia din magistratură a viitorului ministru. Acum urmează ok-ul preşedintelui Traian Băsescu şi până deseară decretul să fie şi publicat în Monitorul Oficial. Numirea survine la două săptămâni de la preluarea portofoliului de către prim-ministrul Ponta, după ce Mona Pivniceru a demisionat pentru a ocupa funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Cazanciuc este apolitic.

“CSM a aprobat cererea de eliberare din funcţia de magistrat a d-lui Robert Cazanciuc. Atribuţiile noastre s-au limitat la a lua act de demisie şi a aproba suplimentarea ordinii de zi”, a declarat, după încheierea şedinţei care s-a desfăşurat cu uşile închise, Oana Smith-Hăineală, preşedintele CSM.

“Această aprobare (a demisiei) va fi trimisă preşedintelui României şi, imediat după emiterea decretului de eliberare din funcţia de magistrat, voi înainta propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei, pentru a nu se crea stare de incompatibilitate. Azi de dimineaţă l-am sunat pe preşedinte, l-am informat. Nu a avut niciun fel de obiecţie şi imediat ce se emite decretul de eliberare din funcţia de magistrat, se poate emite decretul (de numire a ministrului Justiţiei – n.r.) şi se depune jurământul”, a completat Victor Ponta.

Despre Robert Cazanciuc, premierul a spus că “este magistrat şi, practic, domnia-sa renunţă la cariera de magistrat după 18 ani”. Ponta a adăugat că “eu tocmai mă remaniez şi îmi doresc un singur lucru: stabilitate şi cât mai puţine controverse la nivelul conducerii parchetelor şi al justiţiei, în general”.

Subalternul lui Ponta în Guvernul Năstase

Cazanciuc a fost coleg de promoţie la Facultatea de Drept cu Victor Ponta, şi apoi în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, dar în presă s-a scris că ar fi chiar finul premierului, ştire pe care premierul a infirmat-o joi.

În perioada 2001-2004 Cazanciuc a fost subalternul lui Victor Ponta, fiind numit director general şi apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al prim-ministrului Adrian Năstase, condus de Ponta. Ca subsecretar de stat, Cazanciuc a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativă cu OLAF.

Până atunci, Cazanciuc fusese, din 1995 până în 1998, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria SAI, iar din 1998 s-a transferat la PÎCCJ, unde a lucrat 2 ani în Biroul pentru relaţia cu mass-media. Din 2000 până în 2001 a fost purtător de cuvânt al aceluiaşi Parchet, elaborând în această perioadă primul ghid de relaţii cu presa al Ministerului Public din România.

În 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe şi Ajustare Structurală, iar în 2005 a fost director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Ulterior, până în 2008, a fost procuror şef al Biroului pentru relaţii cu presa din cadrul PÎCCJ, deci în subordinea Laurei Codruţa Kovesi. Cazanciuc a avut o foarte bună relaţie cu presa.

Din aprilie 2009 până în aprilie 2012, Cazanciuc a fost secretar general al MAE, în timpul Guvernului Boc, iar în luna mai 2012, şi Guvernul Ponta l-a desemnat în această funcţie.

Avere şi venituri

Potrivit ultimei declaraţii de avere (din 14 mai 2012) disponibile pe site-ul Agentiei Naţionale de Integritate (ANI), Cazanciuc deţine un apartament de 61 mp în Bucureşti şi o casă în Chitila, două autoturisme – un Citroen din 2009 şi un Land Rover din 2008, un teren intravilan de 2.000 mp şi  un teren agricol de 8.000 mp în Prahova.

Conform declaraţiei de interese, Cazanciuc este membru al Asociaţiei Procurorilor din România.

Soţia lui, Rodica Cazanciuc, este, din iunie 2011, director comercial la TAROM.

În declaraţia de avere de anul trecut nu figurează veniturile salariale, dar în 2010, presa scria despre Cazanciuc ca are cel mai mare salariu de bază din MAE: 9.292 de lei, în timp ce ministrul de Externe de la acea dată, Teodor Baconschi, avea un salariu de 6.614 lei.

În precedenta declaraţie de avere, din iunie 2011, postată pe site-ul CSM, Cazanciuc a menţionat un venit anual de 210.637 de lei, încasat de la MAE îde la jumătatea lui 2010 până la jumătatea lui 2011, şi un venit de 67.238 de lei obţinut de soţia sa de la Tarom. Totodată, apare un credit bancar de 108.000 de euro, contractat în 2008 şi scadent în 2038.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.