Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă închiderea sesiunii de evaluare şi validare a dosarelor depuse de producătorii/dealerii auto în Programul „Rabla 2013”. Lista celor respinşi este publicată pe site-ul www.afm.ro şi poate fi consultată de persoanele fizice şi juridice care vor dori să se înscrie în program. Începând din 5 iunie, producătorii/dealerii respinşi pot depune contestaţii la sediul AFM din Splaiul Independenţei, nr. 294, Corp A, Sector 6, Bucureşti.
Anul acesta, 105 de dosare au fost depuse de producători/dealeri auto şi 288 de dosare de către operatori economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz.
Administrația Fondului pentru Mediu face următoarele precizări:
În Ghidul de finanțare a Programului ”Rabla” aprobat prin Ordinul nr. 1239/14 mai 2013 este menționat că: ”Preluarea în custodie a autovehiculului uzat, eliberarea certificatului de distrugere, precum și rezervarea și eliberarea tichetului valoric nu pot fi condiționate de achitarea unor sume de bani sau de efectuarea altor prestații de către proprietar”.
De asemenea, conform modelului de Protocol aprobat prin Ordinul nr. 1239/14 mai 2013, colectorul se obligă: ”Să nu condiționeze preluarea în custodie, eliberarea certificatului de distrugere, precum și rezervarea și/sau eliberarea tichetului valoric de achitarea unor sume de bani ori de efectuarea de alte prestații de către proprietar”.
Amintim că AFM va emite anul acesta 20.000 de tichete pentru Programul ”Rabla”, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 pentru instituţiile publice.
În 2013 se va putea utiliza un singur tichet valoric pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de 3 tichete câte se utilizau în anii anteriori, iar valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 lei cât valora în 2012.
Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibilă în cazul achiziţionării unui autovehicul electric.
AFM aminteşte, totodată, că pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor cît mai prietenoase cu mediul se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei, pentru:
• achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6;
• achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii ce CO2 mai mică de 100g/km;
• achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.
Totodată, la cumpărarea unui autovehicul de acest tip, se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.
Termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul va fi de maxim 10 zile. În cel mult 45 de zile, cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul şi deţin un tichet valoric îl pot depune la producătorul/dealerul auto acceptat în program, fără a depăşi termenul de 20 noiembrie 2013.
Termenul de valabilitate a notei de înscriere pentru achiziţionarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere, fără a se depăşi însă data de 20 noiembrie 2013.
Prin Programul ”Rabla” derulat anual, din 2005, au fost casate 459.775 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 autoturisme noi.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU