Romania va inregistra anul acesta o crestere economica de 1,7%, conform Programului de Convergenta pentru 2012, in scadere fata de varianta precedenta a Programului, care prognoza o crestere de 4%. Pentru 2013 se estimeaza o crestere a PIB real de 3,1%, pentru 2014 de 3,6% si pentru 2015 de 3,9%. In continuare se spera pe o mai mare absorbtie a fondurilor europene, desi autoritatile nu se dovedesc prea capabile.
“Riscul incetinirii cresterii economice in statele membre UE va fi compensat de o mai buna absorbtie a fondurilor UE si de redresarea treptata a cererii interne, pe fondul continuarii implementarii cu fermitate a politicilor care sa asigure stabilitatea macroeconomica si financiara. Cererea interna va reprezenta motorul cresterii economice, in conditiile in care formarea bruta de capital fix se va accelera cu 7,2%, cheltuielile bugetare cu investitiile”, se precizeaza in Programului de Convergenta.
Exporturile de bunuri se estimeaza ca vor creste cu 7,4%, iar importurile cu 11,1%, ponderea deficitului comercial FOB-CIF in PIB urmand astfel a se majora cu 1,6% fata de cel din 2011 (7,1% comparativ cu 5,5%).
Exporturile intracomunitare se vor majora cu 7,2%, iar cele extracomunitare cu 7,7%, in timp ce importurile intracomunitare vor creste cu 11,3% si cele extracomunitare cu 10,7%.
Potrivit evolutiei economiei mondiale in urmatoarea perioada, in 2013-2015 se estimeaza cresteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 11,2% si ale importurilor de 11,8%, deficitul comercial urmand astfel sa se situeze pe un trend ascendent, pana la nivelul de 8,7% in 2015.
Deficitul contului curent al balantei de plati se asteapta sa se mentina in limite sustenabile, astfel incat sa reprezinte 5,2% din PIB, fiind acoperit prin surse autonome, negeneratoare de dobanda, in proportie de 88%.
Nivelul deficitului de cont curent se va mentine la o valoare cuprinsa intre 7,8 si 8,7 miliarde euro in 2013-2015, cu o pondere a acestuia in PIB de 5,2% in 2013 si 5% in 2015 si va fi acoperit aproape in intregime prin surse autonome negeneratoare de dobanda pe intreaga perioada.
Inflatia, in frau
Cat priveste inflatia, aceasta va fi tinuta in frau, la 3,5%, cu o medie anuala de 3%. Un impact favorabil asupra evolutiei inflatiei in 2012 este asteptat si din partea cererii agregate, care este estimata a se mentine la un nivel redus.
Pe de alta parte, mentinerea cursului de schimb leu/euro peste nivelul mediu al anului anterior poate exercita o presiune prin cresterea preturilor marfurilor de import, dar si a preturilor marfurilor si serviciilor racordate la moneda europeana.
Volatilitatea redusa a pretului petrolului, de care s-a tinut cont la estimarea inflatiei, ar putea fi perturbata de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea conduce la cresteri substantiale ale pretului petrolului pe pietele internationale, se mai arata in Programul de Convergenta. O alta sursa externa de risc o constituie prelungirea crizei datoriilor suverane, ceea ce ar putea genera costuri mai ridicate si un acces mai dificil la finantarea externa.
Pentru perioada 2013-105, tendinta de reducere a inflatiei va continua. Astfel, rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,3% in 2015, cu o medie anuala de 2,5%.
La capitolul populatie ocupata, pentru 2012 se estimeaza o crestere a acesteia cu 0,3% si a salariatilor cu 0,2%.
Programul de Convergenta este revizuit anual la Bucuresti si ulterior este trimis spre aprobare la Bruxelles, dupa aprobarea sa de catre Executivul Romaniei. (M.S)