Proprietarii masinilor pot cere restituirea diferentei de taxa auto

Posesorii de autovehicule pot solicita, de luni, returnarea diferentei de taxa auto platita dupa data de 1 iulie 2008, formularele-tip gasindu-se la toate directiile financiare din subordinea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Restituirea sumei se face in 45 de zile de la depunerea cererii, in contul bancar indicat de solicitant prin cerere sau la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume.

Pe calculatorul public postat pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor, persoanele interesate pot vedea daca au de recuperat bani. Formula de calcul este prevazuta de Legea 9/2012 si utilizata si de catre organele fiscale.

Fiscul a stabilit, de asemenea, modelul si continutul formularelor necesare, in functie de specificul contractului, de leasing, vanzare directa etc.

Cei care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de urmatoarele documente, in original sau in copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont), copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora. In cazul in care o persoana care solicita returnarea diferentei de taxa de poluare nu mai detine chitanta prin care sa faca dovada achitarii acesteia, poate obtine o copie a documentului direct de la institutia unde a fost efectuata plata.

Totodata, Fiscul a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca va calcula taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si va emite decizia in termen de doua zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete. Prin exceptie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, calcularea taxei pentru emisiile poluante si emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectueaza in termen de cel mult cinci zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete.

Valoarea in lei a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va fi calculata de unitatea fiscala in a carei raza teritoriala are domiciliul fiscal persoana fizica, respectiv, in cazul celorlalti contribuabili, unitatea fiscala unde sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

Borbely: Taxa nu se plateste retroactiv

Taxa de poluare se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand cu 13 ianuarie 2012, data la care a intrat in vigoare noua lege, si se achita numai de catre cumparator. In acest fel, ministrul Mediului, Laszlo Borbely spune ca taxa nu se plateste retroactiv. “Nu este vorba despre retroactiv pentru ca nu retroactiv platesc aceasta taxa, ci la prima vanzare. Eu nu sunt obligat sa vand masina si nu oblig pe nimeni sa-si vanda masina. Daca nu vrea sa-si vanda masina, nu-si vinde masina”, a declarat el, la postul public de radio.

Ministrul Mediului sustine ca noua taxa auto nu a fost impusa de pe o zi pe alta, iar cei care voiau sa-si vanda masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 puteau sa faca acest lucru in ultima jumatate de an.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.