UPDATE! Protest la Guvern împotriva suprataxării energiei electrice. Ceartă Ponta-Băsescu pe OUG 57/2013

Circa 800 de sindicalişti ai Cartel Alfa şi federaţiilor membre din industrie protestează astăzi în Piaţa Victoriei, cerând eliminarea taxei pentru producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale. Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a sosit la Guvern pentru o reuniune urgentă cu premierul Victor Ponta şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

UPDATE ora 19.00: Traian Băsescu a anunțat joi că a promulgat legea de aprobate a OUG privind certificatele verzi. “Am decis să promulg actul normativ – deși nu are un aviz de la CE – pentru a elimina din disputele sindicale și aștept cu nerăbdare ieftinirea prețului la energia electrică”, a precizat el.

În şedinţa de ieri a Guvernului, Niţă a fost desemnat, printr-o OUG, să coordoneze politicile economice ale Departamentului pentru Energie şi ale Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, la conducerea cărora se află miniştri delegaţi.

Tot ieri, preşedintele Traian Băsescu, acuzat de premier că “blochează OUG 57/2013”, a declarat public că ordonanţa este în vigoare, deoarece numai Avocatul Poporului poate sesiza CCR în privinţa unui astfel de act normativ.

Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social îi va primi pe sindicalişti la discuţii la Guvern, dar mitingul va continua până la ora 15.00, aşa cum era programat.

Verdictul CCR, aşteptat

Ieri, circa 150 de protestatari au pichetat sediul Curţii Constituţionale, pentru a se pronunţa în regim de urgenţă asupra OUG nr. 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, aprobată de Parlament printr-o lege care a fost atacată de preşedintele Traian Băsescu la CCR în 26 februarie.

Băsescu a arătat în sesizarea de neconstituţionalitate că, în opinia Comisiei Europene, nu a fost respectată procedura de notificare şi prenotificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, fapt ce poate atrage declanşarea unei proceduri de infringement împotriva României.

Preşedintele a precizat că OUG 57/2013, aprobată prin legea transmisă spre promulgare, modifică schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

“Guvernul României a emis această Ordonanţă de Urgenţă în data de 4 iunie 2013, ea fiind publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare în vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, în data de 24 iunie 2013 Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanţa Permanentă a Comisiei Europene, prin care precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a arătat preşedintele în sesizare.

Departamentul pentru Energie arăta, după sesizarea CC, că a respectat toate procedurile în relaţia cu CE la modificarea legislaţiei privind producţia de energie regenerabilă, precizând că preşedintele Băsescu nu a luat în calcul “date esenţiale ale procesului de comunicare cu CE”. 

Ponta: Băsescu blochează legea

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe şeful statului că “blochează legea adoptată de Parlament, prin care se menține pentru anul 2014 cota de piață de 11,1%, la care se acordă certificate verzi și nu se aplică creșterea la 15% așa cum era prevăzut într-o lege din 2008”.

“Reconsiderarea cotei din anul 2014 la valoarea realizată în 2013 de 11,1% va asigura păstrarea prețului actual, preț de bursă cu fluctuațiile de rigoare. Dacă legea pe care Parlamentul a votat-o de două ori și pe care președintele României a refuzat de două ori să o promulge nu este promulgată până la 1 aprilie, efectul va fi acela de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsă în România. Valoarea determină o creștere de aproape 50% a impactului în factura finală a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de plătit pentru energie regenerabilă, de la 42 de lei pe MW la 63 de lei pe MW”, a explicat prim-ministrul.

Băsescu: Ponta minte

Replica lui Băsescu nu a întârziat: OUG privind certificatele verzi este în vigoare aşa cum a fost adoptată de Guvern, până la promulgarea legii.

“Acest document se numeşte OUG 57/2013 privind modificarea legii 220/2008. Legea 220 dădea un număr de certificate pentru a stimula investitţile în energie regenerabilă. Pe bună dreptate, guvernul a considerat că numărul de certificate acordate e mare, mai ales pentru perioada actuală, şi a emis această OUG 57 care este în vigoare. Ceea ce spune premierul că e blocată e ori minciună ori proba incompetenţei, ori ambele”, a spus Traian Băsescu într-o declaraţie susţinută aseară, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că “OUG a produs efecte şi orice ziarist ştie că preşedintele nu poate bloca o OUG, ci doar Avocatul Poporului”.

Ce mă interesează este să vă arăt că acest om minte sau e profund incompetent. OUG e în vigoare, aşa cum a fost semnată de premierul Victor Viorel Ponta”, a adăugat el, arătând că “ce mă intrigă este că nu s-a găsit niciun consilier să îi spună: “Alo, Victoraş, vezi că ordonanţa e în vigoare””.

“După ce am re trimis legea de aprobare a OUG în Parlament, a început şi Guvernul procesul de a intra în contact cu CE. Procesul a fost finalizat în 24 februarie. Nimeni nu a atins OUG, faptul că s-a terminat procesul de negociere cu CE asupra schemei de reducere a numărului de certificate nu mai pune nicio piedică, nici măcar legii. Pe mine mă interesează ca la Curtea Constituţională să se constate, poate trece şi guvernul la respectarea Tratatului de aderare, că guvernul trebuia să notifice CE”, a insistat Băsescu.

“Acum, spre marea satisfacţie a premierului, ordonanţa de urgenţă e în vigoare, aşa cum a adoptat-o dânsul, nu cu modificările din Parlament, în care au fost plasate nişte chestiuni de îngroşare a birocraţiei. Ordonanţa este în vigoare încă de la emitere, iar reducerea preţului la energie s-a făcut prin două modalităţi: reducerea numărului de certificate şi scăderea nevoii de energie pe piaţă”,a insistat preşedintele.

“Am să vă exemplific, poate îşi dă seama şi Victor Viorel Ponta că i-a scăzut preţul la energie şi el nu s-a prins, îl ajutăm onest să înţeleagă ce se întâmplă în economie. 12 martie 2012 – preţul energiei pe OPCOM, pe piaţa liberă, era 232 lei pe mw/h. Pe 12 martie 2013, preţul energiei era 183,96 lei mw/h, o scădere cu circa 50 de lei a preţului. Preţul de ieri, 116,05 lei mw/h, o scădere medie de aproape 70 de lei. Deci scade preţul şi premierul nu se prinde”, a arătat Traian Băsescu.

Protestele au fost anunţate de preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora, care a precizat că, simultan, la Slatina, angajaţi din industrie vor protesta în faţa sediului Consiliului Judeţean Olt şi vor continua dacă revendicările nu vor fi acceptate de Executiv.

Hossu: Alro şi MittalSteel anunţă delocalizarea oamenilor

Potrivit sindicaliştilor, lipsa de acţiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin închiderea sau restrângerea activităţilor sectoarelor de producţie industrială.

“Semnalul nostru de alarmă este faptul că neluarea măsurilor în ceea ce priveşte regimul energiei regenerabile şi liberalizarea preţului la gaze naturale va avea ca şi consecinţă o delocalizare masivă a unităţilor din domeniu, ceea ce înseamnă peste 150.000 de locuri de muncă pierdute pe un termen foarte scurt. Deja sunt anunţuri atât la Alro, cât şi la nivelul MittalSteel legate de intenţia patronatului, a angajatorului de a începe să delocalizeze oameni, din cauza preţurilor la energie electrică şi la gaz metan, care fac ca unităţile de pe teritoriul României să nu mai fie cometitive, comparativ cu alte ţări”, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

El a precizat că distorsiunile provocate de politicile privind energia electrică şi gazele naturale au avut un impact negativ asupra competitivităţii industriei energo-intensive din România.

“Liberalizarea pieţei gazelor naturale, care nu face decât să alinieze preţul gazului din producţia internă la cel de import, fără să ofere consumatorilor posibilitatea alegerii furnizorului, duce la o creştere de aproximativ 160% a preţului gazului din producţia internă, adică la o majorare a facturii cu peste 70% în mai puţin de doi ani”, a spus Marius Cornenco, vicepreşedintele Federaţiei Metarom.

Cât priveşte procesul subvenţionării energiei regenerabile, sindicaliştii au arătat că aceasta a crescut explozitv într-o perioadă scurtă de timp, consumatorii industriali plătind anul trecut cu 21 la sută pentru fiecare megawatt pe oră, comparativ cu 2010, “ceea ce face ca întreprinderile din România să fie necompetitive pe plan mondial”.

“Normele europene stipulează deja posibilitatea ca statele membre să ofere exceptări de la plata ecotaxelor de 80-85%, ca parte a programului de reindustrializare a Europei. Astfel, Spania a suspendat schema de sprijin încă de la începutul anului 2012, iar Germania a exceptat de la plata acestor taxe marii consumatori de energie electrică. România trebuie să se alinieze la actualele tendinţe din UE şi să ofere industriilor locale un tratament corect care să vină în sprijinul competitivităţii acestora”, a mai spus Bogdan Hossu.

Sindicaliştii au precizat că deşi au făcut demersurile necesare atât la prim-ministru, ministrul delegat pentru Energie şi ceilalţi factori de decizie implicaţi, nu au primit un răspuns.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.