Protestul celor peste 1.000 de angajaţi ai Oltchim în faţa Guvernului s-a încheiat, marţi, fără vreun răspuns la revendicările pe care le-au transmis Executivului. O delegaţie de 6 lideri sindicali a fost primită de ministrul pentru Dialog Social, Doina Pană, la discuţii fiind prezenţi şi secretarul de stat din Ministerul Economiei, Adrian Ciocănea, şi doi consilieri din partea prim-ministrului Victor Ponta. Ei au promis că îi vor înmâna premierului memoriul lăsat de protestatari, după ce acesta nu şi-a găsit timp să îi primească: se afla la şedinţa USL.
Pentru a se face auziţi, salariaţii de la Oltchim şi Bradu au venit cu goarne, dar asta nu l-a făcut nici pe premierul Victor Ponta, nici pe ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să coboare la ei nici, aşa cum speraseră aceştia.
Oamenii cer să li se dea până în 10 aprilie salariile restante şi tichetele de masă, pentru a avea ce pune pe masă de Paşi şi să-şi achite facturile restante. Pentru că nimeni nu îi păsuieşte la utilităţi, ei au înregistrat penalităţi masive de 3 luni. Nu şi-au mai primit salariile din decembrie, iar singurii bani care li s-au dat a fost lichidarea pe februarie, adică 400 de lei de fiecare.
Combinatul funcţionează în prezent la o capacitate de 5% şi angajaţii se aşteaptă să fie închis în perioada următoare şi să se opereze disponibilizări masive. Ei cer să lucreze şi spun că nu este vina lor că activitatea din secţii a fost oprită. De 10 luni trenează această situaţie critică, iar în afară de promisiuni nu s-a luat vreo măsură concretă.
Nimeni din Guvern, nici măcar premierul Ponta nu îşi asumă responsabilitatea de a le spune verde-n faţă oamenilor ce se va întâmpla. Dacă în ianuarie prim-ministrul anunţa că are 3 investitori strategici, acum ministrul Vosganian afirmă că trebuie găsită o nouă soluţie pentru Oltchim.
Insolvenţa, la care nu se aşteptau că va apela prim-ministrul pentru redresarea Oltchim, îi va lăsa pe drumuri pe cel puţin 1.000 dintre cei 3.300 de angajaţi, iar câteva sute vor intra în şomej tehnic.
Oamenii mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că autorităţile au lansat ideea că Oltchim este „de fiare vechi”, când, de fapt, combinatul a fost retehnologizat complet.
La rândul lor, angajaţii de la Divizia petrochimică Bradu spun că, pe lângă carburanţi, ei produc PVC şi poliol, iar cum 30% din activitatea unei maşini depind de acestea, nu înţeleg de ce trebuie oprită producţia. „Fără lanţul acesta, Bradu, se rupe Oltchim!”, avertizează ei.
Liderii sindicali încearcă, prin acel memoriu, să obţină 18 salarii compensatorii, nu doar 3, pentru oamenii ce vor fi disponibilizaţi, plus 45 milioane euro necesari repornirii Oltchim la 65% din capacitate. Sunt însă slabe speranţe. Ei ameninţă, totuşi, că nu mai pot garanta că protestele, începute în urmă cu 3 săptămâni, vor fi paşnice de acum încolo.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU