Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a organizat astăzi două proteste în faţa Parlamentului și la sediul Autorității de Supraveghere Financiară, scandând împotriva normei RCA „care avantajează societăţile de asigurări” și cerând demisia preşedintelui ASF, Mișu Negrițoiu, și adoptarea Legii Corpului experţilor tehnici independenţi „care să asigure o evaluare corectă a daunelor auto”.
Circa 200 de persoane au protestat în Parcul Izvor, în faţa Camerei Deputaţilor, cu pancarte şi vuvuzele, iar câteva tinere au urcat pe două maşini cu trailere ataşate.
Cristian Muntean, preşedintele ASSAI, a dat tonul scandărilor: “Vrem o ţară ca afară!”, “Demisia!”, “V-am votat să ne-apăraţi, nu să ne furaţi”, “Astra şi Carpatica, Sida şi Ebola”, “Ţară, ţară, vrem experţi!”, “Negriţoiu, nu uita, că există DNA” şi “Vrem experţi independenţi!”.
El a cerut de la microfon legiferarea Corpului experţilor tehnici independenţi și „demiterea de urgenţă a preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu”, pe care îl consideră principalul vinovat al situației din piața asigurărilor
Muntean a cerut și abrogarea normei RCA „care îi dezavantajează pe păgubiţi, acordând societăţilor de asigurări posibilitatea să subevalueze dauna cu 30-50%, în cazul daunelor totale”.
Nu în ultimul rând, președintele ASSAI a solicitat “abrogarea normei privind reclamaţiile, normă care protejează mai degrabă interesele societăţilor de asigurări”.
De ce nu vrea Negrițoiu experți independenți
Președintele ASF se opune înființării Corpului Experților Tehnici Independenți – CEETAR -, argumentând că are de partea sa atât ”reparatorii” de mașini, cât și transportatorii și consumatorii:
„Orice corp de experți se finanțează evident tot de către piața. Nu au făcut o evaluare și un impact. În al doilea rând, este de fapt un corp de funcționari publici li nu asta ar trebui să fie. În al treilea rând, distorsionează piața. În al patrulea rând, nu există asemenea instituții în Europa, cel putin nu prin lege și în asemenea format. Avem semnale atât de la Comisie (Europeană – n.r.), cât și EIOPA, care se uită atent cum va fi aplicată o asemenea lege”, a declarat Negrițoiu ieri, în cadrul unei conferințe de presă.
Șeful ASF a precizat că „Guvernul a dat aviz negativ pe acest proiect de lege. Nu am avut inputuri pozitive din piață pe acest proiect de lege (..) – reparatorii, service-urile marea majoritate – nimeni nu a intervenit”.
De ce vrea ASSAI experți independenți
“La experții tehnici independenți se poate apela în momentul în care cumpărăm sau vindem o mașină, astfel încât să vedem parametrii tehnici și valoarea mașinii atunci când avem o daună, pentru a avea un calcul corect al reparațiilor; nepărtinitor, în care să nu existe excese nici din partea service-urilor, nici de la asigurători”, explică președintele ASSAI, Cristian Muntean.
„Cu acest corp al experților se pot verifica inclusiv reparațiile făcute în service-uri. Dacă există anumite suspiciuni ale unui consumator, acesta are posibilitatea de a verifica dacă service-ul auto a făcut acele reparații cu piesele trecute în deviz. Firmele de leasing pot fi, de asemenea, beneficiare ale acestui corp, putând să-și evalueze parcul auto din dotare”, a adăugat el.
Iată principalele 5 revendicări ale protestatarilor, potrivit comunicatului ASSAI remis redacției:
„1. Legiferarea de urgență a Corpului Experților si Evaluatorilor Tehnici Independenți (CEETAR). Proiectul de lege este în beneficiul celor peste 5 milioane de proprietari de autovehicule din România, sistem care funcționează cu succes de peste 15 ani în țări vest europene.
2. Demiterea președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, considerat cel mai nociv președinte pe care l-a avut vreodată ASF și CSA. Acesta protejează fățiș interesele financiare ale corporațiilor din piața de asigurări în detrimentul milioanelor de asigurați români.
3. Oprirea demersurilor de lobby ale unor parlamentari, în frunte cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în favoarea societăților de asigurări. Acestora le reamintim că au fost aleși pentru a reprezenta interesele cetățenilor acestei țări si nu interesele financiare ale unor corporații financiare cu care au relații nepotrivite.
4. Abrogarea normei recent adoptate de ASF privind reclamațiile. Respectiva normă protejează societățile de asigurări în defavoarea consumatorilor de produse de asigurări.
5. Abrogarea de urgență a recent adoptatei Norme RCA, care reduce valoarea despăgubirilor cu 30-50% în cazul daunelor majore. Reamintim că potrivit normei, începând de la 1 Ianuarie 2015, păgubiții RCA primesc mai puțini bani pentru daunele majore, ASF protejând astfel interesele financiare ale societăților de asigurări”.
Amintim că ASSAI a transmis încă din septembrie anul trecut președinteluyi ASF, mișu Negrițoiu, 15 propuneri de modificare a Normei RCA prin care să se pună capăt abuzurilor asigurătorilor şi tuturor tertipurilor folosite de aceştia pentru a se sustrage ori de a amâna plata daunelor către persoanele asigurate.
În 2 decembrie 2014, ASSAI și COTAR au organizat primul protest în stradă împotriva noii Norme RCA, înaintea intrării ei în vigoare la 1 ianuarie 2015. După miting, Mișu Negrițoiu a fost chemat la audieri în Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, în 10 decembrie, unde a promis că va analiza situația de pe piață, inclusiv a tarifelor RCA majorate exorbitant pentru tinerii de până în 30 de ani, anunțând că va veni cu măsuri concrete, la finalul lunii ianuarie 2015.
Norma 23 privind RCA a fost introdusă la 1 ianuarie, însă după numai două săptămâni a fost modificată.
La sfârșitul lunii ianuarie, președintele ASF a cerut o păsuire de încă o lună pentru a veni cu măsuri concrete de reducere a prețurilor RCA pentru tineri.
Tot atunci, în 29 ianuarie, ASSAI a cerut modificarea algoritmului de calcul al primei RCA, pe care îl consideră „profund injust, superficial și perimat”, și a transmis ASF un set de propuneri care pot duce la scăderea costului primelor RCA.
În 24 februarie a venit și reducerea mult-așteptată, însă numai pentru 1,5% din asigurați, respectiv tinerii de până în 25 de ani.
ASSAI a reclamat atunci că „ASF a cheltuit 5 milioane de euro ca să anunțe triumfalist că a ieftinit RCA pentru 1,5% dintre șoferi”.
În 6 aprilie, ASSAI a denunțat că „Ambasada Austriei intervine în ajutorul companiilor austriece care controlează peste 40% din piața românească de asigurări și se opune fățiș unui proiect de lege care le amenință hegemonia”.
Asigurătorii autorizaţi de către ASF să practice RCA sunt Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.
Magda SEVERIN