Peste 300 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au reluat luni, protestele, după ce săptămâna trecută şi-au dat demisia directorul general şi alţi 15 directori, plus contabilul-şef. Acum oamenii cer să plece şi liderul de sindicat Mihai Diculoiu. Ei nu şi-au mai primit salariile din iunie, iar în urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a combinatului. Aceasta se va face, în 18 septembrie, prin vânzare în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei (56% din datoriile companiei). Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.
“Nu vom înceta protestele până când liderul sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, nu-şi va prezenta demisia. El este complice la prăbuşirea unităţii. De asemenea, suntem supăraţi pe răspunsurile Guvernului, nu avem încredere că situaţia se va rezolva”, a spus unul dintre protestatari.
Oamenii sunt conduşi la protest de Corneliu Cernev, pe care îl vor în locul lui Diculoiu la conducerea sindicatului. Săptămâna trecută, o parte dintre salariaţi au cerut dizolvarea sindicatului şi formarea altuia, dar s-a renunţat la idee, deoarece în cazul lichidării sindicatului, angajaţii ar fi pierdut unele drepturi salariale prevăzute prin lege.
Liderul de sindicat nu renunţă la funcţie
Mihai Diculoiu susţine că nu va renunţa la funcţia de lider de sindicat şi că nu poate fi demis pe baza unui tabel cu 900 de semnături, pentru că statutul sindicatului impune două treimi din numărul membrilor de sindicat, adică peste 1.600 din cei 2.500 cu carnet.
El declară că salariaţii au primit, vineri, avansul pe luna iulie, iar în această săptămână vor intra în posesia tuturor restanţelor salariale şi se vor găsi şi banii necesari repornirii instalaţiilor.
Sindicaliştii cer să vină premierul Victor Ponta, dar acesta l-a trimis miercuri seară pe ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop. El a discutat cu conducerea societăţii şi cu liderul de sindicat, iar protestatarilor le-a spus că unitatea “nu se va lichida, ci se va privatiza”.
16 directori au demisionat
Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general al Oltchim, după 21 de ani, şi de membru al CA al combinatului, ca urmare a propunerii şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii.
Totodată, au cerut eliberarea din funcţii 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.
Ponta cere angajaţilor să nu sperie investitorii
Premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul “munceşte de ceva timp” pentru găsirea unui investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţi să nu sperie ofertanţii.
Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic, compania germană PCC SE are 18,32%, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, deţine 14,02% din titluri, prin Nachbar Services.
Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.
Privatizare după ureche
Privatizarea va fi însă lipsită de succes, întrucât nimeni nu va dori să preia un asemenea colos industrial cu datorii de peste 720 de milioane de euro, susţin experţi din domeniul restructurării şi privatizării, potrivit Cotidianului PUTEREA. În plus, procedurile ar fi trebuit anunţate cu 8-9 luni înainte, în toate mediile internaţionale.
Ministerul Economiei vrea să invite băncile comerciale, începând de luni, 10 septembrie, la negocieri privind acordarea unei finanţări în valoare de 10-15 milioane de euro care să asigure capitalul de lucru al combinatului Oltchim pentru o perioadă de o lună, a anunţat ministrul de resort, Daniel Chiţoiu.
Magda SEVERIN