Protestatarii continuă să se adune zilnic în faţa sediului Mechel Câmpia Turzii, de luni ei având autorizaţie pentru miting până în jurul orei 13.00, toată săptămâna. Sunt hotărâţi să revină până când îşi vor primi salariile compensatorii promise de patronul rus atunci când i-a disponibilizat. Sunt în număr de 720, dar numai pentru o parte dintre ei a expirat termenul de 40 de zile prevăzut pentru primirea banilor, aşa că protestează circa 100. Va veni însă şi rândul celorlalţi, concediaţi în februarie. Marţi, ei au strigat în faţa combinatului: “Noi murim de foame şi Guvernul doarme!”.
Oamenii aşteaptă un semn de ajutor de la Guvern, dar în afară de promisiuni nu au primit nimic. Doina Pană, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat, joia trecută, că „noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru a le achita cele 3 salarii compensatorii”, dar „are conturile blocate”.
Totuşi, după prima zi a protestului izbucnit săptămâna trecută, conducerea întreprinderii le-a acordat, pe 27 februarie, tichetele de masă tuturor celor 720 de disponibilizaţi din ianuarie-februarie. Aceasta ar fi penultima tranşă de concedieri înainte de închiderea prăvăliei. Au mai rămas circa 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie. Din iunie anul trecut, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane.
Prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, s-a întâlnit cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel şi susţine că aceştia l-au asigurat că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii.
Protestatarii cer să vină la ei ministrul Economiei, Varujan Vosganian, dar acesta este ocupat cu Oltchimul, şi el pe un butoi cu pulbere. Demnitarul le-a dat speranţe, declarând la tv că noul proprietar va reporni în martie producţia la combinatele din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea celor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.
Concediaţii nu cred însă în promisiunile noului acţionar al Mechel, care a preluat pe suma modică de 70 de dolari cele 5 combinate. Iar banii pe care îi au de primit foştii salariaţi de la Câmpia Turzii însumează 500.000 de euro.
Oamenii se tem încă să depună plângere în instanţă, de teamă că procesul va dura şi va încurca şi mai mult achitarea plăţilor. În subconştient, ei totuşi speră că la 15 martie li se va întâmpla o minune.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU