Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a semnat, luni, un protocol de colaborare, in numele Initiativei Civice de Centru Dreapta (ICCD), cu Societatea Timisoara, al carei membru a devenit, asocierea bazandu-se pe idei si principii comune. MRU a criticat participarea la mitingul electoral al USL de la Timisoara a presedintelui interimar Crin Antonescu, catalogand-o drept ”o fortare a Constitutiei”. “ Crin Antonescu a fost doi ani repetent al Facultatii de Istorie (a Universitatii Bucuresti, unde este profesor Mihai-Razvan Ungureanu, n. red.), pe care cu greu a terminat-o, iar participarea la mitingul de la Timisoara arata din nou ca este repetent in incercarea de a-l imita pe Kennedy, care cu multi ani in urma a facut o vizita la Berlin, numai ca, in vreme ce Kennedy era inconjurat de personalitati din intreaga lume, Antonescu se afiseaza alaturi de oameni politici cu aptitudini necunoscute. Domnule presedinte interimar, nu ne mai dati emotii estetice si culturale”, a spus Ungureanu.
“Protocolul semnat reprezinta o concretizare a celor doua asociatii, iar pentru Initiativa Civica de Centru Dreapta reprezinta o maturizare politica si institutionala. Am convenit, ne-am inteles aproape fara vorbe. Incepand de astazi (luni – n.r.), Mihai Razvan Ungureanu este membru al Societatii Timisoara. Cele doua asociatii vor sa dea coerenta miscarii contestatare din ultimele doua luni. Asocierea se bazeaza pe idei si principii comune, iar Societatea Timisoara va sustine Initiativa Civica, dar nu se va contopi cu aceasta”, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara.
Mihai-Razvan Ungureanu a declarat, dupa semnarea protocolului, ca asocierea s-a facut din trei motive, printre acestea fiind reconstructia scenei politice.
“Asocierea s-a facut din trei motive. Primul este unirea cetatenilor ce gandesc viitorul Romaniei impotriva celor care vor sa-l confiste, care vor sa isi rezolve problemele personale, care vor sa ne readuca la inceputul anilor ’90. Al doilea argument il reprezinta reconstructia scenei politice, iar al treilea argument este ca putem fi activi, ceea ce inseamna o regrupare a cetatenilor, a partidelor, a societatii civile pe o singura platforma de centru dreapta, in lupta electorala, cu candidati sub un stat nou si o sigla noua si sa luptam impotriva traseismului politic. Suntem multi si vom fi si mai multi”, a declarat Ungureanu.
Voi stampila «Nu» la referendum
Intrebat daca va participa la alegerile prezidentiale, el a raspuns: “Gandim in termeni de 29 iulie. Ma intereseaza sa pot candida la prezidentiale in 2014”.
Ungureanu a mai fost intrebat ce le recomanda alegatorilor pentru referendumul de destituire a presedintelui suspendat Traian Basescu. “Eu, personal, nu am pierdut nicio ocazie sa imi folosesc dreptul la vot. Voi stampila «Nu». Mesajul este «Nu» la referendum”, a afirmat el.
Luni seara, de la ora 19.00, Mihai-Razvan Ungureanu, alaturi de membri ai Societatii Timisoara si de mai multi intelectuali timisoreni, va participa la o promenada in Piata Operei din municipiu. (M.S.)
ART. 95
Suspendarea din functie
(1) In cazul săvarsirii unor fapte grave prin care incalcă prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedintă comună, cu votul majorit…ătii deputatilor si senatorilor, după consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiată de cel putin o treime din numărul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostintă Presedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din functie este aprobată, in cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Presedintelui.
ART. 90
Referendumul
Presedintele Romaniei, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.
Asta scrie in constitutie. Nimic despre cvorumul de participare.