Programul Rabla 2014 va fi lansat la începutul lui aprilie, iar până atunci, începând de luni, 24 martie, vor avea loc controale la colectorii înscrişi, ce vor fi efectuate de reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) şi inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu. “Dorim ca toate vehiculele scoase din uz să meargă pe palierul reciclare şi să nu dispară din evidenţa VSU (vehicule scoase din uz, n.r.)”, a spus Attila Korodi, noul ministru al Mediului. Anul trecut, în august, 532 de operatori erau autorizați pentru astfel de activitate.
UPDATE: Programul Rabla 2014 a demarat în 8 aprilie.
Controalele se vor derula atât la agenții economici autorizați, cât și la cei aflați în curs de autorizare pentru casarea vehiculelor scoase din uz, precizează Ministerul Mediului, care a supus dezbaterii publice, începând cu 5 martie, noul Ghid de finanțare.
Noutăţi:
- casarea maşinii se poate face la orice colector autorizat, de oriunde din țară, doar pentru radiere fiind necesară prezentarea la Poliţie în judeţul unde vehiculul este înmatriculat
- tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, ci vor fi alocate electronic în sistemul informatic al AFM
- tichetele electronice vor fi extrase dintr-o bază de date naţională, de dealerii auto validaţi, pe măsură ce se înscriu solicitanţii
- distribuţia tichetelor nu se va mai face pe judeţe în funcţie de vechimea parcului auto, ci de cerere
- persoanele fizice se vor adresa direct producătorilor/dealerilor validați în program
- pot fi casate şi mașini cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani.
AFM va aloca 20.000 tichete, bugetul total fiind de 140 milioane lei.
Un singur tichet electronic poate fi utilizat pentru achiziționarea unui autovehicul nou, valoarea acestuia fiind de 6.500 lei.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU