DOCUMENT: Cutremurele din Galaţi nu au nicio legătură cu Vrancea, cu inundaţiile sau cu forajele

După o lună de analize şi calcule, specialiştii în fizica pământului dau veşti care să liniştească spiritele: roiul de cutremure din Galaţi nu au nicio legătură cu cele din Vrancea sau cu inundaţiile din septembrie. Zgomotele sunt produse de pânza freatică ridicată, care a amplificat semnalul sonor şi a afectat şi mai mult o parte dintre casele din satul Izvoarele. Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare, a făcut pubice concluziile raportului ştiinţific: principala cauză a cutremurelor din Galaţi este una tectonică. Premierul Victor Ponta a vrut să liniştească şi mai mult apele, retezând speculaţiile din ultima vreme: “Nici n-au început explorările pentru gazele de şist şi au şi sărit unii că au produs cutremure”. Localnicii din satele gălăţene nu sunt însă liniştiţi. Ei au simţit iar casele lor au fost afectate în ultima lună de peste 300 de cutremure de circa 2,5 grade Richter, care se produc la numai 5 km adâncime, iar temerea generală este că totul se întâmplă din cauza unei sonde petroliere din apropiere.

„Inundaţiile nu au cauzat cutremurele din Galaţi, dar le-au amplificat”, a spus Costoiu la prezentarea raportului, în şedinţa Guvernului. El a explicat că viitura din septembrie nu a stagnat, iar apa oricum nu putea pătrunde la 5 km, unde au fost înregistrat cutremurele – spre deosebire de cele din Vrancea, care se produc la peste 150 km adâncime.

“Raportul prezintă faptul că, datorită (din cauza, n.r.) inundaţiilor, două zone din centrul comunei Izvoarele au favorizat şi amplificat undele seismice. Seismele au epicentrul între 5 şi 10 kilometri, apa nu a ajuns la 5-10 km, dar a ajuns în stratul superficial care a permis transformarea celor două canale de roci nesedimentate în amplificator pentru transmiterea acestor seisme”, a afirmat Costoiu.

Totodată, specialiştii dau vestea bună că seismele din Vrancea au contribuit la detensionarea celor din Galaţi.

Costoiu a mai spus că mişcările tectonice din Galaţi nu au fost cauzate de foraje, deoarece acestea au fost realizate cu mult timp în urmă, la adâncimi ce nu depăşesc 1.500 de metri, iar la circa 2.500 de metri există un strat cristalin foarte dur.

Ministrul delegat a anunţat şi de ce l-a demis recent pe Ştefan Marincea, directorul Institutului Geologic, care declarase la televiziuni că satul Izvoarele se scufundă.

“În timp ce noi bâjbâiam aşteptând rezultatele de la geologi, el făcea speculaţii cu privire la scufundarea statului Izvoarele. Pare de la Bucureşti simplu, dar când te pui în pielea unui om care vede la televizor că mâine casa, satul, zona lui se scufundă, nu mai e aşa de simplu”, a spus Costoiu, precizând că Marincea nu se afla nici măcar în ţară, ci “într-o deplasare prelungă la Sankt Petersburg”.

Daţi click pentru a putea vizualiza Raportul final în urma evenimentelor seismice din Galaţi.

Ponta: “Tot felul de exaltaţi prezintă prostii la televizor”

În ajutor i-a sărit premierul Victor Ponta, care i-a cerut ca raportul să fie prezentat public, pentru a exista date ştiinţifice şi nu tot felul de “prostii” prezentate la televiziuni de “exaltaţi”.

“O să vă rog să daţi şi publicităţii concluziile ştiinţifice şi, în felul acesta, poate că tot felul de neprofesionişti, vedete de televiziune, totuşi, în lucururi serioase cum e siguranţa oamenilor, cum e zona seismică, îi ascultăm pe specialişti şi nu pe exaltaţii care bat televizoarele cu tot felul de prostii ca să fie vedete”, a spus premierul.

Cu toate acestea, Chevron a oprit explorarea de la Pungeşti, jud. Vrancea, în urma protestului localnicilor care nu au lăsat muncitorii să instaleze sonda la câteva sute de metri de casele lor, anunţând că va relua demersurile abia după ce va convinge oamenii că nu li se poate întâmpla nimic rău.

La Izvoarele nu se explorează gaze de şist, dar casele oamenilor sunt grav afectate de mişcările tectonice. Premierul i-a spus vicepremierului Liviu Dragnea să întocmească o strategie de sprijinire pentru refacerea caselor.

“În general e vorba de locuinţe, din câte am văzut, de chirpici, de pământ. Deci, nu vor fi cheltuieli foarte mari. Dacă sunt oameni care eventual vor să se mute în altă parte…”, a mai spus Ponta.

Roi de cutremure

În timp ce în Galaţi au loc în continuare cutremure de magnitudine mică, de până în 2,5-3 grade Richter, în Vrancea s-au produs numai în această săptămână 5 seisme de peste 3 grade Richter, respectiv în 22 octombrie – de 3,8 grade, în 23 octombrie – două seisme de 3,1 grade, în 24 octombrie – de 3,2 grade şi în 25 octombrie – de 3,4 grade.

Cel mai mare cutremur al anului, de 5,5 grade pe scara Richter, s-a produs în 6 octombrie la ora 4.37, fiind resimţit atât în Bucureşti, cât şi în nordul Bulgariei şi Republica Moldova.

Un altul, de 4,7 grade, s-a produs în 15 octombrie la ora 22.33, fiind, de asemenea, resimţit la Bucureşti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.