Taximetristii bucuresteni sunt verificati, miercuri, de peste 20 de echipaje de politisti la Brigada Rutiera si de inspectori ai Registrului Auto Roman si ai Primariei Capitalei. Sunt vizate zonele cele mai “fierbinti”: Gara de Nord, Gara de Est si cea din imediata apropiere a mall-urilor. In numai o jumatate de ora, au fost aplicate deja amenzi de peste 6.000 de lei si au fost ridicate licente.
Controalele vizeaza legalitatea transportului in regim de taxi, fiind verificate atat documentele, cat si starea tehnica a autovehiculelor. Cele mai mari nereguli descoperite pana la ora 10.00 au fost intr-un taxi care avea mai multe dispozitive de fraudare a clientilor, dar si statului, prin neinregistrarea timpului si, implicit, a costului curselor.
Au mai fost depistate probleme tehnice – de la cauciucuri pana la defectiuni ale motorului. Amenzile aplicate sunt intre 500 si 700 de lei, dar sanctiunile merg pana la retinerea placutelor de inmatriculare a taxiului “vinovat”.
Controalele urmaresc si depistarea soferilor care desfasoara in mod ilegal activitatea de taximetrie – adica fara detinerea licentei de taximetrie.
Daca va simtiti inselati, apelati 02.19544 – Dispeceratul Brigazii de Politie Rutiera
Politistii Brigazii Rutiere a Capitalei le recomanda pasagerilor ca inainte de urcare sa se informeze despre tarif, iar la finalul cursei sa ceara bon fiscal, deoarece numai pe baza acestuia pot face reclamatii.
In caz ca depisteaza nereguli sau se simt inselati, ei pot suna la tel. 02.19544 – Dispeceratul Brigazii de Politie Rutiera. Potrivit organelor de ordine, taximetristii care au probleme cu legea stiu sa-si racoleze victimele – varstnici si straini. Acestia sunt asteptati in special in zona Garii De Nord, Garii de Est si a magazinelor mari si mall-urilor, de unde sunt “incarcati” si pacaliti prin marirea costului cursei, dupa ce soferul declanseaza anumite mecanisme care modifica afisajul aparatului de taxat.
Controalele vor continua si in zilele urmatoare si se inscriu, cu siguranta, in actiunea ordonata de premierul Mihai-Razvan Ungureanu de colectare la bugetul de stat din depistarea actelor de evaziune fiscala, pana la 15 aprilie, a cel putin 1,5% din PIB.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU