Politia Romana, prin intermediul Directiei Rutiere, le recomanda conducatorilor auto sa fie mai prudenti in trafic, iar pietonilor sa aiba mai multa grija la traversare, avand in vedere inrautatirea vremii, anuntata de meteorologi. Cand iesiti din localitate plecati cu rezervorul plin, pentru ca nu se stie pe unde ramaneti inzapezit. Spre exemplu, cei prinsi de viscol sambata noaptea pe drumurile din judetul Tulcea au ramas blocati in trafic pana duminica dimineata. Verificati si farurile, nivelul uleiului, antigelul, lichidul de parbriz si instalatia de incalzire, precum si daca dispozitivele de iluminare si semnalizare, stergatoarele de parbriz si instalatiile de climatizare functioneaza corespunzator.
Iata sfaturile pe care, daca le puneti in practica, veti evita evenimente rutiere nedorite:
- Adaptati permanent viteza la conditiile de drum si de trafic. Daca partea carosabila este umeda ori acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau drumul este din piatra cubica, trebuie sa circulati cu viteza redusa, indiferent ca va aflati in localitati sau in afara lor.
- In zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scazute, fiti mai atenti la pietoni. Acestia sunt mai putin prudenti, circula zgribuliti, se ascund sub umbrele, privesc mai putin in jur, astfel ca nu se asigura corespunzator la traversare.
- Echipati masina corespunzator, nu plecati la drum fara anvelope de iarna, lanturi si material antiderapant. In cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, acestea trebuie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune si sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate. In caz contrar, amenda – prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda, respectiv intre 603 si 1.340 lei) – este insotita si de masura retinerii certificatului de inmatriculare.
- Evitati suprapresiunea, care scade aderenta anvelopelor la carosabilul drumurilor!
Verificati starea masinii!
- Verificati farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz si instalatia de incalzire. Verificati daca dispozitivele de iluminare si semnalizare, stergatoarele de parbriz si instalatiile de climatizare functioneaza corespunzator. Curatati in permanenta farurile si blocurile de semnalizare si folositi corespunzator instalatia de ventilatie – climatizare.
- Circulati cu viteza redusa, pentru a putea frana in conditii de siguranta. Tineti cont de faptul ca, atunci cand este zapada, distantele sunt mai greu de apreciat. De aceea, mentineti o distanta mai mare intre masina dumneavoastra si cea din fata.
- Evitati sa actionati brusc frana si mecanismele de directie, deoarece puteti derapa foarte usor. Folositi cu precadere frana de motor. Pe portiunile acoperite cu polei nu trebuie sa virati si sa franati in acelasi timp.
- Nu efectuati depasiri riscante, pentru ca puteti derapa foarte usor.
- Nu conduceti daca simtiti ca sunteti obositi. Programati in asa fel calatoriile incat sa nu conduceti in stare de oboseala! Daca este necesar sa conduceti pe vreme de iarna, planuiti inainte deplasarea. Asigurati-va ca aveti suficient combustibil in rezervor, pentru ca, in cazul unor blocaje, sa nu suferiti din cauza frigului si, totodata, sa puteti continua drumul dupa deblocare.
Informati-va asupra prognozei meteo!
- Inainte de a pleca la drum, informati-va temeinic despre conditiile meteo si starea drumurilor, pentru ca excursia dumneavoastra sa nu fie periclitata de vremea rea.
- La Comandamentul Central de Iarna din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, la numarul de telefon 021.93.60, puteti obtine informatii legate de traseul pe care urmeaza sa-l parcurgeti, precum si starea acestuia.
- Pastrati randul in coloana si nu va hazardati in efectuarea unor depasiri neregulamentare! Conduceti cu multa atentie si rabdare!
- Folositi luminile de intalnire si pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri si a celor de ceata, in conditii de ceata densa.
- Nu consumati alcool!
- Toti ocupantii autovehiculului trebuie sa utilizeze centura de siguranta!
Pietoni, fiti mai atenti!
Politia Rutiera le mai recomanda tuturor participantilor la trafic sa respecte cu strictete semnificatia indicatoarelor si indrumarile agentilor de circulatie.
Totodata, pietonii trebuie sa se asigure temeinic inaintea traversarii drumurilor si sa se angajeze in traversare doar dupa ce sunt siguri ca manevra se poate face in conditii de siguranta.
Deplasati-va numai pe trotuare, iar in lipsa acestora numai pe partea stanga a drumului si cat mai aproape de marginea carosabilului.
Traversati strada numai prin locurile marcate (“zebra”) si semnalizate cu indicatoare. In intersectiile fara marcaj pietonal, traversati pe la coltul strazii, numai dupa o temeinica asigurare.
Imagine: Jean-Mihai PALSU